Rozlúčka ako sa patrí! Francúzi dali Belmondovi posledné zbohom

NETKY.SK • 9 September 2021, 19:12 • 2 min
Rozlúčka ako sa patrí! Francúzi dali Belmondovi posledné zbohom

PARÍŽ - Na podujatí vystúpil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý legendárneho herca nazval národným klenotom a verným priateľom.

slovakia

left justify in out

Francúzsko sa vo štvrtok rozlúčilo s obľúbeným hercom Jeanom-Paulom Belmondom, ktorý zomrel v pondelok vo veku 88 rokov. Smútočná rozlúčka so štátnymi poctami sa konala na nádvorí Invalidovne v Paríži, kde bola vystavená rakva s telom herca, ktorý bol jednou z ikon francúzskej novej vlny v kinematografii.

 

S príhovorom vystúpil hercov 27-ročný vnuk Victor, ktorý uviedol, že Belmondo bol "večným slniečkom". Dodal, že si je istý, že "aj tam, kde je teraz, sa usmieva" a bol by šťastný, keby videl, ako "Francúzi prejavujú svoju lásku tomu, kto ich tak miloval".

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v narážke na názov filmu Muž z Acapulca (1973) ubezpečil, že Belmondo "navždy zostane veľkolepý". Zosnulého označil za "národný klenot""Milujeme Jeana-Paula Belmonda, pretože sa na nás podobá. Obdivujeme ho, rozosmieva nás. Belmondo bol ako my, len lepší".  Macron zároveň herca vyzdvihol ako verného priateľa, milujúceho syna a obetavého otca. Dodal, že spolu s ním "odchádza časť našich životov". "Zbohom, Bébel," rozlúčil sa Macron, použijúc Belmondovu prezývku.

 

img

 

Na nádvorí Invalidovne boli okrem hercovej rodiny prítomní jeho priatelia, kolegovia z hereckej branže, športovci, ale tiež politici vrátane exprezidenta Francoisa Hollanda. Na rozlúčke priamo na nádvorí Invalidovne sa mohlo zúčastniť asi 1 000 ľudí, ktorí museli predložiť svoj Covidpas.

 

Pred Invalidovňou, kde boli nainštalované veľké obrazovky na sledovanie priameho prenosu z rozlúčky, sa zišli stovky fanúšikov. Pred obradom i po ňom sa na týchto obrazovkách objavili známe scény z filmov, ktoré Belmondovi priniesli slávu a obdiv.

 

Možno vás zaujme: Pohoda oznámila ďalšie zvučné mená. Prídu The Libertines a ďalší!

 

Vo štvrtok večer Invalidovňu sprístupnia pre širšiu verejnosť, ktorá bude môcť vzdať hercovi hold pri vystavenej rakve. Informoval o tom na svojom webe denník Le Figaro. Z nádvoria ju na záver poslednej rozlúčky preniesli do historickej budovy za búrlivého potlesku prítomných a za zvukov skladby Chi Mai od Ennia Morriconeho, ktorá znie vo filme Profesionál, kde Belmondo stvárnil tajného agenta.

 

Agentúra AFP pripomenula, že podobný obrad naposledy zorganizovali v roku 2019 na počesť francúzskeho exprezidenta Jacqua Chiraca.

 

img

 

Pohrebná omša sa uskutoční v piatok v kruhu najbližšej rodiny v parížskom chráme Saint-Germain-des-Prés.

 

Belmondo účinkoval vo vyše 80 filmoch a pracoval s celou škálou popredných francúzskych režisérov. Práve film Jeana-Luca Godarda Na konci s dychom priniesol obom trvalú slávu.

 

Belmondo, Francúzmi s láskou prezývaný Bébel, bol aj talentovaným športovcom, ktorý robil vo svojich filmoch nebezpečné kaskadérske čísla. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies