Rozloha ľadu Severného ľadového oceána je najmenšia od roku 1979

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:21 • 2 min
Rozloha ľadu Severného ľadového oceána je najmenšia od roku 1979

OSLO - Severný ľadový oceán zaznamenal nový zimný rekord, keď jeho hladina tento rok zamrzla v najmenšom rozsahu od roku 1979. Vyplýva to z najnovších zistení amerického Národného dátového strediska pre sneh a ľad (NSIDC), ktoré vo štvrtok citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ľad plávajúci v Severnom ľadovom oceáne v okolí severného pólu dosiahol k 25. februáru maximálnu rozlohu 14,5 milióna kilometrov štvorcových, čo je územie o niečo väčšie než Kanada, ktoré sa bude s jarným odmäkom ešte zmenšovať. Jav súvisí s dlhodobými klimatickými zmenami, tvrdia vedci.

 

"Tohtoročný maximálny rozsah ľadu je v histórii družicových záznamov zatiaľ najnižší, pričom všade okrem Labradorského mora a Davisovho prielivu sú podmienky pre ľad podpriemerné," uviedol NSIDC vo vyhlásení, pričom nárast ľadu stále nevylučuje. Doterajší rekord bol z roku 2011.

 

Arktický ľad zvyčajne dosahuje svoje ročné maximum v marci, a s návratom slnka do týchto oblastí po mesiacoch zimnej temnoty dosahuje svoju najmenšiu rozlohu v letnom období v septembri. Klimatologickí experti OSN varujú, že arktický letný ľad by mohol zmiznúť v druhej polovici tohto storočia.

 

Topenie ľadovej vrstvy v Arktíde negatívne ovplyvňuje životný štýl tamojších pôvodných obyvateľov a umožňuje ľahšiu ťažbu ropy a zemného plynu, ako aj väčšiu intenzitu obchodu a cestovného ruchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies