Rozkol v ružinovskej nemocnici: SOZ získal majoritné postavenie, LOZ sa búri

NETKY.SK • 25 Január 2016, 11:02 • 2 min
Rozkol v ružinovskej nemocnici: SOZ získal majoritné postavenie, LOZ sa búri

BRATISLAVA - V ružinovskej nemocnici nastal rozkol medzi odborármi, keď sa Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) v Ružinove sa stal majoritnou odborovou organizáciou.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol predseda výboru Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Univerzitnej nemocnice v Bratislave (Ružinov) Miroslav Mendel, majoritu SOZ získal tak, že v priebehu mesiaca za podozrivých okolností nabral viac ako sto členov. "Či sa to dá prakticky uskutočniť inak ako pomocou vedenia nemocníc, nech si odpovie každý sám," konštatoval Mendel. Odborári sa spomínaný fakt dozvedeli na rokovaní ku kolektívnej zmluve, ktoré zvolal po medializácii situácie v UNB riaditeľ Miroslav Bdžoch.


Minulý týždeň upozornil výbor LOZ UNB v Ružinove, že riaditeľ nemocnice Bdžoch podľa nich porušil zákon a vytvára neprimeraný tlak. Odbory v UNB predložili návrh novej kolektívnej zmluvy riaditeľovi už v októbri minulého roka. "Riaditeľ porušil zákon a do 30 dní sa písomne nevyjadril, s ktorými ustanoveniami nesúhlasí. Dodnes ignoruje aj dohodnuté termíny. Táto situácia nás zaráža o to viac, že riaditeľ je nominantom sociálnej vlády a žiadame ministra, aby situáciu riešil," uviedli odborári v stanovisku.


Vedenie nemocnice sa podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej dôrazne ohradilo voči obvineniu z porušenia zákona o kolektívnom vyjednávaní a z údajného nátlaku na zamestnancov. "Ide o účelové tvrdenie zástupcu LOZ, pravdepodobne so zámerom vyvolať napätie medzi zamestnancami UNB," reagovala. Maťašovská zároveň ubezpečila, že v UNB sa nič mimoriadne nedeje.


Ako tvrdí Mendel, po tom čo sa SOZ v Ružinove stal majoritnou odborovou organizáciou, jeho predsedníčka Helena Dugovičová a Angela Chovancová (predsedníčka SOZ Staré mesto) porušili vzájomnú dohodu o spoločnom postupe. S argumentom, že ide o vôľu ich členov, navrhli priamo na rokovaní predĺženie starej kolektívnej zmluvy o šesť mesiacov. "Pri tom sedem z deviatich odborových organizácií s týmto krokom nesúhlasilo. Napriek tomu pani Dugovičová ignorujúc tieto vyjadrenia podpísala sama predĺženie kolektívnej zmluvy, ktorá garantuje nižšie platy, ako boli v návrhu novej kolektívnej zmluvy aj pre sestry," poukázal Mendel.


Dohodu o spoločnom postupe dodržal podľa Mendela SOZ v Petržalke, na Kramároch a v Podunajských Biskupiciach, všetky organizácie LOZ. Výbor LOZ Ružinov preto vyzýva sestry v Ružinove, ako aj ostatný zdravotnícky personál, aby začali vyvíjať tlak na zmenu svojho vedenia, ktoré išlo priamo proti ich záujmom. "Lekárske odborové združenie v Ružinove môže s čistým svedomím konštatovať, že bojovalo za sestry oveľa viac ako ich vlastné zástupkyne v Ružinove a v Starom Meste," uzavrel Mendel.
Agentúra SITA osloví aj predstaviteľov SOZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona