Rozkol v Le Penovej strane pokračuje, opustil ju podpredseda

NETKY.SK • 21 September 2017, 16:44 • 2 min
Rozkol v Le Penovej strane pokračuje, opustil ju podpredseda

PARÍŽ - Rozkol v strane Národný front krajne pravicovej francúzskej političky Marine Le Penovej sa nekončí.

slovakia

left justify in out

Zo strany vo štvrtok odišiel podpredseda Florian Philippot. Práve on bol dlhé roky Le Penovej najbližším politickým súputníkom a predsedníčka s ním pravidelne konzultovala svoje kroky. Bol tiež druhou najviditeľnejšou tvárou strany, ak sa neráta Le Penovej neter Marion Maréchal-Le Penová, ktorá zo strany už tiež nedávno odišla.

Philippot oznámil svoj odchod od Le Penovej nečakane v rannom vysielaní televízie France 2, ktorého bol hosťom. Ako vysvetlil, Le Penová mu v noci zo stredy na štvrtok oznámila, že už ďalej nebude zodpovedať za stratégiu a komunikáciu strany, čo boli doteraz jeho hlavné kompetencie. "Bolo mi povedané, že budem podpredsedom pre nič. Ale ja teraz nemám náladu na žarty, takže som, samozrejme, z Národného frontu odišiel," oznámil Philippot v raňajšom televíznom programe.

Le Penová na Philippota už dlhšie zvaľovala neúspech strany v parlamentných voľbách a najmä neúspech jej vlastnej kandidatúry za prezidentku. Za pravdu jej dáva aj časť politológov, ktorí tvrdia, že voličov vystrašili Philippotove slová o tom, že Francúzsko by malo odísť z eurozóny a vrátiť sa k vlastnej mene.

Problémy Národného frontu sa však Philippotovým odchodom zrejme nekončia, strana je podľa komentátorov ideovo vyprázdnená a okrem novej agendy si už hľadá aj nový názov.

Le Penovej politický subjekt sa po sérii volebných prehier ocitol aj vo vážnych finančných problémoch. Už pred parlamentnými voľbami strana dokonca vyhlásila finančnú zbierku a požiadala sympatizantov, aby jej požičali peniaze na kampaň. Záujem však mala len o solventných sympatizantov, keďže podmienkou poskytnutia pôžičky od jednej osoby či subjektu bola jej minimálna výška 1500 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona