Rozhovory s Iránom pokročili, dohoda však nie je istá

NETKY.SK • 9 November 2013, 14:58 • 2 min
Rozhovory s Iránom pokročili, dohoda však nie je istá

PARÍŽ - Teherán vzdoruje požiadavkám, aby pozastavil výstavbu jadrového reaktora v Araku, ktorý by po uvedení do prevádzky mohol vyrábať dostatok plutónia na niekoľko jadrových zbraní za rok.

slovakia

left justify in out

Na rozhovoroch o iránskom jadrovom programe dosiahli diplomati "veľmi dobrý pokrok", stále však musia vyriešiť viaceré vážne problémy. Nie je preto isté, že dôjde k dohode, povedal dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.

"Je priskoro hovoriť, že dnes dosiahneme úspešný výsledok," povedal Hague novinárom počas prestávky v rokovaniach. Citovala ho agentúra Reuters.

Rozhovory svetových veľmocí s Iránom pokračujú v Ženeve tretím, vopred neplánovaným dňom. Nádeje na aspoň čiastočnú prvú dohodu po desaťročí bezvýsledných snáh o riešenie sporu zvýšil piatkový príchod ministrov zahraničných vecí USA Johna Kerryho, Británie Williama Hagua, Nemecka Guida Westerwelleho a Francúzska Laurenta Fabiusa.

Dnes v Ženeve očakávajú aj šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Čínsky štátny rozhlas informoval, že sa na nich zúčastní aj čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Rozhovory s Iránom obvykle v mene šestice veľmocí - piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka - vedie rovnako prítomná šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.

Podobne ako britský minister sa vyjadrili jeho ďalší rezortní partneri. Westerwelle povedal, že zhoda dosiaľ nenastala, avšak v snahe nájsť riešenie sa musí využiť každá možnosť. "Máme jasný cieľ: V každom prípade sa musí zabrániť jadrovému vyzbrojeniu Iránu. Tomu slúžia tieto rokovania," citovala ho agentúra DPA. "Neboli by sme tu, ak by sme nemali nádej, že jestvuje šanca na dohodu," zdôraznil.

Fabius predtým pre rádio France Inter vôbec po prvý raz bližšie naznačil, aké prekážky riešia diplomati. Teherán vzdoruje požiadavkám, aby pozastavil výstavbu jadrového reaktora v Araku, ktorý by po uvedení do prevádzky mohol vyrábať dostatok plutónia na niekoľko jadrových zbraní za rok.

Rozpory podľa neho pretrvávajú aj v súvislosti s úsilím obmedziť iránsky program obohacovania uránu tak, aby produkoval len urán obohatený na úrovne, ktoré by neumožňovali jeho rýchlu premenu na zbrojné účely bez významného ďalšieho obohacovania, dodáva agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies