Rozhovory o ukončení sporu Macedónska a Grécka o názov sa blížia k záveru

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 07:08 • 2 min
Rozhovory o ukončení sporu Macedónska a Grécka o názov sa blížia k záveru

ATÉNY/BRUSEL - Ministri zahraničných vecí Grécka a Macedónska v pondelok oznámili, že uzavreli hlavné kolo rokovaní zameraných na ukončenie dlhodobého sporu okolo názvu Macedónska a že záverečnú fázu rozhovorov budú viesť premiéri oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Šéf gréckej diplomacie Nikos Kotzias a jeho macedónsky kolega Nikola Dimitrov sa zišli v pondelok v Bruseli popri stretnutí ministrov zahraničných vecí Európskej únie. Obaja politici v samostatných vyhláseniach uviedli, že ďalšie rokovania na túto tému už budú viesť grécky premiér Alexis Tsipras a predseda macedónskej vlády Zoran Zaev.

 

Zaevova vláda sa zaviazala, že zmení názov republiky, aby vyšla v ústrety Grécku. Atény majú totiž obavy, že súčasný názov Macedónska naznačuje jeho územné nároky na rovnomenný severogrécky región.

 

Atény výmenou za to prisľúbili, že stiahnu svoj protest proti tomu, aby sa Macedónsko stalo členom NATO.

 

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrváva od rozpadu Juhoslávie. Macedónska republika vyhlásila nezávislosť od Juhoslávie v roku 1991.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies