Rozhovor s kardiochirurgom prof. Fischerom: Robo Beňo zbytočne odkladal operáciu

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 19:05 • 2 min
Rozhovor s kardiochirurgom prof. Fischerom: Robo Beňo zbytočne odkladal operáciu

BRATISLAVA – Minulý týždeň zarmútila slovenskú verejnosť správa o náhlom úmrtí vo veku 54 rokov redaktora a politika Roba Beňa. Dôvodom bolo bližšie nešpecifikované zlyhanie srdca. Vo svete šoubiznisu iba nedávno zarezonovala správa o srdcovom kolapse 56-ročnej hviezdy svetovej kinematografie Antonia Banderasa. Podľa kardiochirurga prof. Viliama Fischera je tomuto riziku vystavená najmä mužská časť populácie. Príčinou môže byť okrem hektického spôsobu života a nadmerného stresu aj prehliadanie dôležitých signálov a príznakov ochorenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Robo Beňo zbytočne odkladal operáciu

Robovi Beňovi už pred rokom zistili vážnu srdcovú chorobu.  Mal poškodenú mitrálnu chlopňu (nachádza sa medzi ľavou predsieňou a ľavou komorou srdca, pozn.) a  okamžite bol indikovaný na operačný výkon. To znamená,  že jeho chlopňa už pred rokom bola značne poškodená. Odkladanie operácie z jeho strany nedávalo z môjho pohľadu zmysel. Snáď týždeň, maximálne mesiac, ale v žiadnom prípade nie jeden rok.

 

Včasný zákrok by znamenal zlepšenie jeho zdravotného stavu

Je veľmi pravdepodobné, že ak by Robo absolvoval operáciu, žiadne komplikácie by nemuseli nastať. Ak je poškodená srdcová chlopňa, človek sa unaví skôr už pri nízkej fyzickej námahe. Operácia je v takýchto prípadoch jediným možným riešením, nehovoriac o tom, že už po niekoľkých týždňoch sa môže stupňovať zaťaženie a športovať. Je to obrovská škoda, veď mal relatívne nízky vek a som presvedčený, že po operácii by bol Robo zdravý a v podstatne lepšom fyzickom stave.

 

Medicína pokročila, využívajú sa menej invazívne metódy

Voľakedy to bolo najmä o koronárnej chirurgii a náročných operáciách, robili sa tzv. bypassy. Dnes sa využívajú aj menej náročné resp. menej invazívne zákroky (napr. rozširovanie zúžených ciev vsunutím kovových výstuží - stentov , tzv. balonkovanie tepien, pozn.). Neznamená to ale, že o svoje telo sa nemusíme starať a pravidelne športovať. Práve naopak, nedávne udalosti sú dôkazom toho, že zdravotné ťažkosti môžu postihnúť aj mladých ľudí.

 

Nedávno nás opustilo niekoľko osobností z kultúrneho a športového prostredia, všetci pre srdcové problémy, tréner Dukly Trenčín Ján Kobezda (42 r.), futbalový rozhodca Igor Šramka (57 r.) Viliam Dubovský (80r.), speváčka Věra Špinarová (65r.), aké sú najčastejšie rizikové faktory?

Sú známe viaceré rizikové faktory, najmä fajčenie, civilizačné ochorenia, nadváha resp. obezita. Ďalším významným rizikovým faktorom je stres. Mám pocit, že dnes život plynie rýchlejšie. Na základe mojich dlhoročných skúsenosti môžem povedať, že vyše polovica všetkých úmrtí spôsobená poškodením srdca sa vyskytla u ľudí, ktorí dlhodobo podceňovali alebo doslova prehliadali príznaky ochorenia. Jednoducho tomu nevenovali dostatočnú pozornosť.

 

Nepodceňujme príznaky

Odporúča sa nielen pokojové vyšetrenie srdca tzv. EKG, ale aj záťažové vyšetrenie (ergometria) aspoň raz do roka. Zvlášť u ľudí, u ktorých sa objavia ťažkosti, najčastejšie je to bolesť za hrudnou kosťou.  V mnohých prípadoch môže bolesť vyžarovať až do horných končatín aj z dôvodu útlaku medzistavcových platničiek v krčnej oblasti chrbtice. Bez adekvátneho vyšetrenia žiadny lajk nedokáže odlíšiť bolesti spôsobené preťažením chrbtice od bolesti zapríčinenej ťažkosťami so srdcom. 

 

Súčasná generácia nešportuje, ignoruje pohyb

Kľúčom k pevnému zdraviu je pohyb, to nie je tajomstvo. Takmer 15% detí na Slovensku má nadváhu. To sú alarmujúce zistenia. Deti prepadli atraktívnym mobilom a počítačom, žiaľ ide o pasívne činnosti. Doslova sme sa prestali hýbať. Výber pohybovej aktivity, frekvencia a zaťaženie samozrejme závisí od veku a ďalších individuálnych charakteristík každého jednotlivca.

 

Recept pre zdravé srdce

Medzi najvhodnejšie patrí plávanie a bicyklovanie teda aktivity, kde pracujú veľké svalové skupiny, a kde sa nepreťažujú priveľmi kĺby. Potom je to samozrejme chôdza, najlepšie rýchla chôdza, aspoň 45-60 minút denne! Mám 78-rokov a v meste málokedy využívam auto, nepoznám výťah. Pravidelne bicyklujem a hrám tenis, nehovoriac o práci v záhrade. Pohybová aktivita je nesmierne dôležitá, v každom veku! Plus správna životospráva, dostatočný prísun tekutín, oddych a regenerácia organizmu. To všetko poznáme ale žiaľ, neriadime sa podľa toho.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies