ROZHOVOR s hovorcom Smer-SD o odvolávaní Mikulca: „Nezvláda riadenie migračnej krízy, o ktorej vedel už dávno dopredu."

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 16:53 • 2 min
ROZHOVOR s hovorcom Smer-SD o odvolávaní Mikulca: „Nezvláda riadenie migračnej krízy, o ktorej vedel už dávno dopredu."

Poslanci začali predpoludním rokovať o opozičnom dlho avizovanom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Za stranu nám odpovedal jej hovorca Ján Mažgút.

slovakia

left justify in out

Čo vravíte na opakované odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca, ktoré sa deje už niekoľkýkrát v takom krátkom čase?  
 

Presne ako ste uviedli, je to niečo viac ako mesiac, približne päť týždňov, čo bol minister Mikulec odvolávaný. Celkovo ide už o jeho, ak sa nemýlim, piate odvolávanie, čo len dokazuje, že minister Mikulec poverený riadením ministerstva vnútra nezvláda riadenie rezortu a jeho to minister, ktorý na svojom mieste už dávno nemal byť.

 

Toto posledné, respektíve ostatné odvolávanie, ktorého sme aktuálne svedkam,i je práve na návrh skupiny poslancov Smeru-SD. V tomto konkrétom prípade ministrovi Mikulcovi na jednej strane vyčítame, respektíve poukazujeme na to, že absolútne, ale absolútne, nezvláda riadenie migračnej krízy, o ktorej vedel už dávno dopredu. Ukrajinskí utečenci migrujú, teda prechádzajú cez východnú hranicu na Slovensko, a túto situáciu absolútne nezvláda. A čo je absolútne nepochopiteľné, je to, že úlohy a procesy, ktoré má primárne riadiť štát, tak bez akéhokoľvek verejného obstarávania, dokonca priamym zadaním, prihral súkromnej spoločnosti, ktorá má personálne napojenie na vrcholných predstaviteľov nielen vlády, ale samozrejme vládnej strany OĽaNO.

 

img

 

Ako vnímate postoj koalície?  
 
Bolo to zhodou okolností spomenuté aj v úvodnom slove predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že sa tesne po voľbách uskutočnila, nazvem to “slávna porada” na vládnom hoteli Bôrik, kde si koaliční partneri povedali, budem parafrázovať: „Nech už sa deje čokoľvek, nesmieme tú vládu položiť, musíme fungovať ďalej,” z čoho jasne vyplýva, že si budú navzájom ospravedlňovať a prehliadať akékoľvek prešľapy.

 

V prípade ministra Mikulca v kontexte toho, čo som vám povedal, nehovoríme už len o jeho osobnom zlyhaní, ale v podstate o zlyhaní absolútne celej vlády, pretože v prípade, že minister, ktorý si neplní adekvátne svoju funkciu, tak je to samozrejme aj zodpovednosť predsedu vlády resp. vlády ako takej, v ktorej majú koaliční partneri svoje zastúpenie. V minulosti v prípade, že sa niečo takéto stalo, keď bol Smer-SD súčasťou koalície, tak poviem to až tak, že sa objavilo nejaké pochybenie nejakého ministra, tak Robert Fico ako vtedajší predseda vlády nemal problém tohto ministra odvolať z pozície. Tu sme svedkami toho, že sa vyjadria, či už Sme rodina alebo strana Sas, že oni sa nezúčastní na hlasovaní, ale po poslednom odvolávaní ministra Mikulca, kedy získal len 62 hlasov, čiže ani nie vládnu väčšinu, čiže len 62 poslancov bolo proti jeho odvolaniu, to je ďaleko pod počtom, ktorým disponuje vládna koalícia.

 

img

 

Mikulec podľa Smeru niekoľkokrát podotkol, že Slovensko je na prípadnú migračnú vlnu z Ukrajiny pripravené a štát má situáciu pod kontrolou. Opozícia tiež tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

 

Do diskusie v Národnej rade k návrhu na odvolanie Mikulca sa prihlásilo osem poslancov písomne. Záujem vystúpiť prejavil aj sám minister. Písomne prihlásení rečníci môžu podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies