ROZHOVOR s Erikom Kaliňákom: Čo si myslí o Ficovom zadržaní a odpočúvaní a ako vníma aktuálnu situáciu?

NETKY.SK • 20 December 2021, 13:00 • 2 min
ROZHOVOR s Erikom Kaliňákom: Čo si myslí o Ficovom zadržaní a odpočúvaní a ako vníma aktuálnu situáciu?

Netky sa porozprávali s opozičným politikom Erikom Kaliňákom. Zaujíma vás, či chodí behávať s Robertom Ficom? Čo si myslí o jeho nedávnom predvedení na políciu? Aký má názor na pandémiu a očkovanie? To všetko a ešte viac sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

slovakia

left justify in out

Ako ste sa ocitli v strane Smer-SD?

 

„Keď sa Robert Kaliňák rozhodol začať komunikovať na Facebooku, oslovil ma, či by som sa nestal administrátorom jeho fan page. Tam sa to celé začalo.  Po prvotnom úspechu som dostal ponuku začať administrovať sociálne siete celej strany a Roberta Fica."

 

 

Kedy ste si uvedomili, že vidíte svoju budúcnosť práve v politike?

 

„Dňa 1. apríla 2020 som nevydržal a natočil prvé video k nezmyselným opatreniam a konfliktom našej novej vlády. Video sa stretlo s väčším úspechom, než ktokoľvek očakával, a odvtedy, vždy keď cítim potrebu a mám čas, natočím svoj názor na aktuálne problémy Slovenska."

 

Počuli sme, že  vaším vzorom je Ľuboš Blaha. Ak áno, platí to ešte a v čom konkrétne?

 

„Ľuboš Blaha je veľmi sčítaný človek, ktorý napísal niekoľko veľmi fundovaných a kvalitných odborných kníh. Verejnosť napríklad nevie, že Ľuboš sa zúčastnil aj Svetového filozofického kongresu v Pekingu, ktorý sa organizuje razu za štyri roky a sú na naň pozývaní najvýznamnejší filozofi sveta. Napriek svojej erudovanosti sa dokáže verejnosti prihovoriť jazykom, ktorému rozumejú a ktorý ich nenecháva chladným. To je pre mňa inšpirujúce."

 

Je pre vás príkladom i váš strýko Robert Kaliňák?

 

„Robert Kaliňák je pre mňa hlavne mentorom, z ktorého skúseností a znalostí sa snažím čo najviac naučiť."

 

Dlhšie o vás nebolo počuť na tlačovkách, až na pár výnimiek. Je v tom nejaký zámer alebo ste mali iné povinnosti?

 

„Mix. Kvôli iným pracovným povinnostiam som bol dva týždne mimo Bratislavy. Ale hlavne, keďže nie som poslanec parlamentu a väčšina tlačových konferencií bola v poslednom čase v Národnej rade, tak som sa ich kvôli pandemickým opatreniam nemohol zúčastniť."

 

Zaujímal by ma váš vzťah s ostatnými členmi strany. Napríklad s Robertom Ficom. Sú to také klasické vzťahy ako v práci, alebo máte medzi kolegami rozvinuté i priateľstvá?

 

„Vzťahy v strane a v novom predsedníctve sú maximálne priateľské, až rodinné. Sme ideologicky zladení a veľmi dobre si rozumieme. Som nadšený, že som súčasťou tohto pracovného kolektívu, vďaka ktorému je radosť pracovať."

 

Chodíte s Robertom Ficom behať?

 

„To je parketa Richarda Takáča. Ja osobne pokladám ranný beh za dokonalý spôsob, ako sa uistiť, že váš deň neskončí horšie, než začal."

 

Aké sú vaše plány do budúcna v rámci strany?

 

„V rámci SMERU-SD sa mi dostalo obrovskej  pocty byť podpredsedom tejto úspešnej strany a pracovať bok po boku Roberta Fica. Môj plán je jednoduchý – urobiť všetko pre to, aby strana SMER – SD bola rešpektovaná a úspešná aj o ďalších 20 rokov."

 

 

Predstavte nám váš názor na celú covid pandémiu.

 

„Pandémia by sa mohla skončiť za niekoľko týždňov, keby došlo k celosvetovej dohode a zosúladil sa spoločný postup. Namiesto toho sa jednotlivé štáty snažia bojovať s celosvetovým problémom výhradne na svojom území. Takýto prístup nemá šancu na úspech a jediné, v čo nám ostáva dúfať, je, že vedci vynájdu liečbu, ktorá nebude nevyhnutne extrémne drahá, a tak bude široko prístupná svetovej populácii  alebo vírus zmutuje natoľko, že sa stane bežnou, život neohrozujúcou infekciou."

 

Čo si myslíte o očkovaní?

 

„Myslím, že jeho prínos je menší, ako sme všetci dúfali a nútiť ľudí do ďalších a ďalších dávok bude obrovský problém. Veľavravným je fakt, že americká štátna inštitúcia CDC, venujúca sa okrem iného účinnosti vakcín, zmenila v septembri samotnú definíciu, čo znamená slovo vakcína a nahradili slovo imunita vágnejším slovíčkom ochrana."

 

 

Ste zaočkovaný?

 

„Áno, pred letom som sa dal zaočkovať kvôli cestovaniu, ale vzhľadom na vedľajšie nežiaduce účinky a nové informácie tretiu dávku odkladám."

 

Aký je váš názor na lockdown pre nezaočkovaných?

 

„Lockdown je zúfalé riešenie zúfalej situácie. No vzhľadom na to, že táto vláda absolútne nezvládla prípravu na tretiu vlnu, máme o 130 menej lôžok s pľúcnymi ventilátormi ako počas druhej vlny, sa lockdown javí v tejto situácii ako nevyhnutný. Mal by však byť prísny, pre všetkých, ale za to krátky. Lockdown pre nezaočkovaných je podľa mňa nie len neefektívny, ale hlavne protiústavný."

 

 

Máte nejaký konkrétny návrh iného riešenia?

 

„Štátna podpora prevencie a skorej liečby. Vznik covidových ambulancií, aby mohla fungovať biela medicína. Navýšenie platov zdravotným pracovníkom podobne ako je to v celej V4. A motivovať zdravotníkov, aby sa vrátili do slovenského zdravotného systému, či už zo zahraničia, z iných oblastí ekonomiky  alebo predčasného dôchodku."

 

Čím konkrétne by ste chceli vy osobne zlepšiť celkovú situáciu na Slovensku?

 

„Ako opozičný politik tým, že poukazujem na prešľapy súčasnej vládnej moci. Súčasťou toho je aj legitímna snaha strany SMER–SD o skončenie tohto vládneho trápenia sa a čo najskoršie vypísanie predčasných parlamentných volieb. Osobne mám blízko k moderným technológiám a profesne sa snažím systematicky venovať problematike efektivity a účelnosti využitia eurofondov."

 

Aký je váš názor na nedávne zadržanie Roberta Fica?

 

„Dôvod zadržania Roberta Fica považujem za taký absurdný, že motívom nemôže byť nič iné, ako strach z protestov vlastných občanov a narastajúcej podpory strany SMER-SD. Jeho zadržanie zároveň svedčí o tom, že ministrovi vnútra Mikulcovi sa podarilo konečne dostať na post prezidenta policajného zboru osobu, ktorá nedokáže vyvíjať žiaden protitlak voči nápadom ministra Mikulca, ktoré sú za hranou ústavnosti a mechanicky a slepo plní jeho príkazy."

 

Čo nám poviete o kauze „nelegálneho sledovania“ Roberta Fica?

 

„Jednoznačne ide o akt štátneho teroru. Bezpečnostné zložky štátu, nepochybne na politický pokyn tejto vlády, nezákonne sledovali opozičného politika pod absurdnou zámienkou pytliactva. Je to škandalózne a vo funkčnej demokracii by už dávno odstúpil tak policajný prezident, ako aj minister vnútra."

 

Čo si myslíte, aké má šance referendum?

 

„Pokiaľ by pani prezidentka nebránila túto koalíciu zubami nechtami a neblokovala by zvolanie referenda, samotné referendum by bolo bez najmenších pochýb úspešné. Táto vláda sa blíži k 90% nedôvere, čo je skutočne svetový rekord."

 

Aká je vaša prognóza, má strana Smer-SD šancu vyhrať následné voľby?

 

„Pokiaľ budeme pokračovať v prísnej opozičnej politike a nestratíme našu autentickosť a ľavicovosť, budeme určite patriť medzi horúcich adeptov na víťazstvo v parlamentných voľbách."

 

Máte v pláne spájať sa so stranou Hlas-SD?

 

„Robert Fico už viackrát ponúkol Petrovi Pellegrinimu spoluprácu, a to v akejkoľvek forme, no zatiaľ bezúspešne. Naďalej sme presvedčení, že na slovenskej politickej scéne niet strany, ktorá by nám názorovo mala byť bližšia než Hlas–SD. Pevne verím, že odídenci okolo Petra Pellegriniho to vyhodnotia rovnako."

 

Aký je váš názor na Petra Pellegriniho?

 

„V mnohých ohľadoch mu nerozumiem a pri niektorých dôležitých spoločenských otázkach lavíruje viac než je pri politikovi vhodné."

 

Z iného súdka... Pred istým časom ste sa oženili, aká bola svadba?

 

„Svadba (8. 8. 2020) bola presne taká, ako sme si ju vysnívali. Mali sme obrovské šťastie, že v našom termíne nás nijako neobmedzili protipandemické opatrenia."

 

 

Ako veľmi sa zmenil váš život po svadbe? 

 

„Vzhľadom na to, že sme sa manželmi stali po viac ako jedenástich rokoch vzťahu, sa okrem prsteňov na rukách naozaj veľa nezmenilo."

 

Plánujete deti?

 

„Plánujeme a plánujeme."

 

Ovplyvňuje to váš politický život a naopak?

 

„Narodenie dieťaťa určite ovplyvní život každého a nebude to inak ani v mojom prípade. Nedokážem si predstaviť, že by som dokázal skĺbiť výchovu s výkonom riadiacej funkcie, povedzme na ministerstve. Ak by niekedy taká situácia v ďalekej budúcnosti nastala, určite by dostala prednosť výchova môjho potomka."

 

Prečítajte si: VIDEO: Mladý Kaliňák išiel osobne do firmy Tipos, aby sa jej šéfa spýtal na podozrenia z vysokej odmeny




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies