Rozhovor s Elenou Podzámskou: Objímem svoju milovanú dcéru a je mi dobre

NETKY.SK • 19 Október 2016, 19:27 • 2 min
Rozhovor s Elenou Podzámskou: Objímem svoju milovanú dcéru a je mi dobre

BRATISLAVA - S herečkou Elenou Podzámskou sme sa rozprávali aj o tom, prečo sa už niekoľko rokov neobjavuje na televíznych obrazovkách aj napriek tomu, že mnohým divákom a fanúšikom chýba. Skutočná „femme fatale“ so svojim elegantným humorom, životným nadhľadom a výrazným talentom nás našťastie stále očaruje na divadelných doskách a už onedlho aj celovečernom filme a v seriáli, pre zmenu však v susedných Čechách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prednedávnom ste mi prezradili, že sa máte fajn, ale chýba vám robota. Účinkujete v divadle, točíte film v Čechách, pravidelne dabujete. Je to pre vás málo?

 

Je to tak, mám sa fajn. Hrám v troch bratislavských divadlách, momentálne skúšam v MDPOH novú inscenáciu, cez leto som točila český kriminálny seriál, chodievam aj do dabingu. Jedna vec ma však mrzí, že už tretí rok netočím na Slovensku.

 

Bolo obdobie, keď ste boli prakticky každý deň na obrazovkách, dnes vás vidím výrazne menej. Kde nastal zlom? Chceli ste si oddýchnuť, alebo ste dostávali menej príležitostí?

 

Neviem, kde nastal zlom a hlavne neviem, prečo je to tak. Je mi to ľúto, ale asi to tak má byť. Celkom tomu nerozumiem. Možno je za tým niekto, alebo niektorí ľudia, ale to sú len moje domnienky. Na druhej strane, musím sa priznať, že seriály, ktoré sa u nás momentálne točia, sú podľa môjho názoru dosť „nepodarené“. Možno je dobré, že v nich nie som. Éra kvalitných Odsúdených je zrejme preč.

 

Mali ste niekedy pocit, že vás táto profesia nepotrebuje, alebo že ste sa stali opozeranou? Aké pocity sa miešajú v úspešnej herečke v takejto situácii?

 

Ak ma aj napadnú takéto myšlienky, pošlem svoje ego do kúta, nech si vyfarbuje detské omaľovánky. Objímem svoju milovanú dcéru a je mi dobre.

 

Žili ste niekoľko rokov v Spojených štátoch. Keď ste sa odsťahovali zo Slovenska, nebáli ste sa, že na vás definitívne zabudnú? Bolo ťažké dostať sa po návrate naspäť do „kolobehu“?

 

Do USA som išla ako vydatá mladá žena a herectvo som doslova zavesila na klinec. Keď som sa po niekoľkých rokoch vrátila, bolo to ťažké, ale pomohla mi rodina a priatelia. Pomaly som začala dabovať, neskôr točiť televízne seriály a hrať v divadle.

 

V Amerike ste neuvažovali o kariére herečky?

 

Nie, tam som nikdy nechcela hrať.

 

img

 

Posledné rozhovory s Vami boli hlavne o Vašom súkromnom živote. Dá sa tomu vôbec ubrániť alebo ste o tom všetkom chceli hovoriť pred verejnosťou?

 

Dá sa tomu ubrániť, ale ja som to vtedy akosi naivne podcenila. Najmä tú neprajnosť, škodoradosť, závisť, ktoré vládnu v našej spoločnosti. Som z toho všetkého sklamaná, unavená a hlavne poučená.

 

Často ste hrávali mrchy. Nevadilo Vám, že tvorcovia vo Vás vidia väčšinou práve tento charakter?

 

Zo začiatku mi to nevadilo. Mnoho hercov tvrdí, že negatívne postavy sa im hrajú lepšie. Potom som si zrazu uvedomila, že každá moja nová herecká postava je buď mrcha, alebo chladná „riaditeľka“. Bolo mi z toho smutno. Vďakabohu, v divadlách mi režiséri dali šancu ukázať aj moju pozitívnu, komediálnu polohu.

 

Svoj hlas ste prepožičali mnohým hollywoodskym herečkám. Ktorá z nich je Vaša najobľúbenejšia alebo s ktorou myslíte, že sa charakterovo najviac podobáte?

 

Sú dve! Charlize Theron a Uma Thurman. Nepoznám ich život do detailov, neviem, aké sú v súkromí, ale myslím si, že sú to vynikajúce herečky. Hneď by som s nimi menila! Otázka je, či aj ony so mnou... (smiech)

 

Dabovali ste napríklad Charlize Theron v rozprávke Snehulienka a lovec. Kde sa vo vás nachádza také elementárne zlo, aké nám predvádza postava tejto kráľovnej? Zdá sa mi, že podobné bosorky hráte „ľavou zadnou“.

 

Po toľkých rokoch hrania takýchto a podobných zlomyseľných bosoriek to dáte naozaj „ľavou zadnou“! (smiech)

 

Stretol som sa s názormi, podľa ktorých herci, ktorí často dabujú, prenášajú tento typ herectva aj na javisko. Je to naozaj tak?

 

Áno, stáva sa to a je to veľmi zlé! Dabingové herectvo je umenie vás a zároveň umenie herca, ktorému prepožičiavate svoj hlas. Je to akási spolupráca na jednej postave. Filmové alebo divadelné herectvo je výsostne vaša práca! Dávam si na to veľký pozor.

 

Čo môže byť ozajstnou hereckou výzvou pre Elenu Podzámsku?

 

Hlavná rola v českom celovečernom filme! Tak! A konečne nie prvoplánová mrcha.

 

Máte krásnu dcéru, oslovil ju umelecký okruh, alebo má zatiaľ iné ambície?

 

Moja krásna dcéra má dvanásť rokov a je milovníčka koní a jazdenia. Práve sa pripravuje na jazdeckú licenciu. Zatiaľ ju umelecká sféra nechytila za srdce, čo je v našej krajine možno dobré.

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona