ROZHOVOR s Andorom Šándorom: Rusko zatiaľ nevyužilo brutálnu silu. Čo bude nasledovať?

NETKY.SK • 5 Marec 2022, 11:00 • 2 min
ROZHOVOR s Andorom Šándorom: Rusko zatiaľ nevyužilo brutálnu silu. Čo bude nasledovať?

BRATISLAVA - Renomovaný český bezpečnostný poradca a generál v zálohe pre Netky rozobral súčasnú situáciu na Ukrajine. Uviedol, v čom vidí najväčšie problémy a aké by mohlo byť riešenie konfliktu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako vnímate vývoj aktuálnej situácie po druhom kole mierových rokovaní?

 

Vždy, keď sa konajú diplomatické rokovania, je to dobrá správa. I keď aktuálne to na konflikt zatiaľ nemá vplyv. Ustanovenie humanitárnych koridorov pre civilistov, aby mohli opustiť oblasť, je niečo, čo sa dalo očakávať. Je otázne, ako to využije ruská armáda k nejakému preskupeniu.

 

img

 

V čom vidíte najväčší problém?

 

Problém je ten, že máme kontradikčné názory. Niečo povie Lavrov, pričom sa domnievame, že to predtým prekonzultoval s Putinom, potom Putina cituje Macron, alebo sám vystúpi a povie zase niečo iné, a nakoniec sa o niečom inom evidentne rozprávajú aj rokovacie skupiny. Neviem teda, či sú požiadavky, ktoré strany predkladajú, vôbec reálne.

 

Prečo Ukrajina nemôže prijať ruské podmienky?  

 

Stala by sa z nej absolútne vazalská krajina Kremľa a nemohla by o svojich veciach rozhodovať sama. Bol by to koniec ukrajinskej štátnosti. Logicky ich teda prijať nemôže. Tieto požiadavky sú nereálne, otázne však je, prečo to Putin robí.

 

Prečítajte si tiež: Vladimir Putin sa vyjadril k priebehu invázie na Ukrajine. Je spokojný?

 

Aké ústupky by mohla urobiť?

 

Tu je ďalší problém. Volodymyr Zelenskyj najprv povedal, že je ochotný rokovať o neutralite. O pár dní podpísal prihlášku do Európskej únie. Je evidentné, že Západ nevezme Ukrajinu do NATO. Ukazuje sa, že tento konflikt sa bude predlžovať, pokiaľ ani jedna strana nebude ochotná prijať nejaký kompromis.

 

img

 

Záleží tiež na tom, ako sa im bude dariť na bojisku. Čím viac bude Ukrajina úspešná, tým menej bude ochotná prijať nejaký kompromis a naopak. Zatiaľ sme však nevideli použitie brutálnej sily Ruskej federácie, ktorá, samozrejme, môže nastať, keďže by reflektovala súčasný Putinov postoj.

 

Mnohí analytici tvrdia, že Rusko nedosahuje veľké úspechy. Prečo nespustilo ráznejšiu ofenzívu?

 

Má to niekoľko rovín. Jednou z nich je, že sa Rusko chcelo vyhnúť obrovským stratám spomedzi civilistov, rovnako zrejme nechcelo zničiť príliš veľa ukrajinskej infraštruktúry a z nejakého dôvodu sa obáva použiť silné letectvo. Je možné, že ukrajinská armáda disponuje veľkým množstvom protilietadlových striel Stinger, ktoré vie dobre používať. Tomu by zodpovedali aj počiatočné straty na lietadlách a vrtuľníkoch. Zatiaľ nie je žiadny dôkaz o tom, že by brutálnym spôsobom nasadili pozemné sily. Uvidíme, ako bude ruská taktika pokračovať, ale je evidentné, že doteraz nepoužili hrubú silu, ktorá by im pomohla dosiahnuť cieľ, a teda nejakým spôsobom ovládnuť Ukrajinu.

 

Je postup Západu správny? Neohrozujeme sa?

 

Nejako Ukrajine pomôcť musíme a posielanie zbraní je jeden z mála spôsobov, ako to môžeme urobiť. Dúfam, že jej posielame zbrane, ktoré naozaj vie použiť. Týmto zasahujeme do logiky vojny a do značnej miery eliminujeme vojenskú prevahu Ruskej federácie. Neviem si predstaviť inú pomoc, ako tú, ktorú teraz ponúkame. Ukrajina by bez nej skôr či neskôr určite prehrala.

 

img

 

Niektorí šíria názory, že za útok v podstate môžu Spojené štáty? Ako si to vysvetľujete?

 

Je potrebné vidieť, že tlak USA, ktorý sa začal v roku 2008, súvisiaci s prijatím Ukrajiny do NATO, vyvolal silné reakcie Ruskej federácie. Je úplne jedno, či to, že Rusko vidí USA alebo NATO ako nepriateľa, je racionálne alebo iracionálne. Jednoducho sa správa tak, ako sa správa.

 

Som presvedčený, že k tomuto konfliktu by nedošlo, ak by nebola snaha dostať Ukrajinu do aliancie. Skôr mala pokračovať snaha o nejakú skutočnú ukrajinskú neutralitu, aby sa k nej Rusko nemohlo správať ako k nejakej ďalšej gubernii. Je pravda, že konflikt začalo Rusko, ale myslím si, že niektoré aktivity USA tomuto konfliktu príliš nezamedzovali. Tým sa však v žiadnom prípade nedá ospravedlniť napadnutie zvrchovanej krajiny.

 

Možno vás zaujme: NATO odmietlo ukrajinskú žiadosť. Zelenskyj skritizoval alianciu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies