VIDEO Podnikatelia pozor! Neodkladajte aktiváciu elektronickej schránky na poslednú chvíľu, čakacie doby sa predlžujú

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 08:00 • 2 min
VIDEO Podnikatelia pozor! Neodkladajte aktiváciu elektronickej schránky na poslednú chvíľu, čakacie doby sa predlžujú

Spustenie elektronických schránok po spackanom minulom roku, zavedie štát od 1. júla 2017. Túto povinnosť by si mali splniť všetky firmy, ktoré sa chcú vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam. Elektronický spôsob komunikácie prinesie so sebou veľa výhod spojených s komunikáciou medzi úradmi a podnikateľmi, ale aj zamedzí nedbalosti pri preberaní úradných listín zo strany obchodníkov. Používanie elektornickej schránky je pritom jednoduché a pohodlné. V krátkom videu sme si pre Vás pripravili návod na to, ako si elektronickú čítačku zaobstarať a ako jednoducho sa môžete do systému prihlásiť.

slovakia

left justify in out

Kde všade a dokedy si môžu firmy a štatutári vybaviť čítačku elektronických občianskych preukazov?

Dňa 1. júla budú automaticky spustené všetky elektronické schránky právnických osôb zapísaných v obchodnom registri. Je teda v záujme štatutárov, aby si čím skôr zriadili občiansky preukaz s čipom a čítačku. K vstupu do svojej elektronickej schránky potrebujú prístup na internet a nainštalovaný príslušný softvér. Vstupnou bránou do elektronickej schránky je portál Slovensko.sk.

 

Hrozia firmám nejaké finančné postihy v prípade ak si nevybavia elektronický OP a čítačku?

Od 1.júla už úrady budú komunikovať s firmami prostredníctvom elektronických schránok. V prípade, že si štatutári neaktivujú svoje elektronické schránky, nebudú sa môcť do nich prihlásiť, tým pádom môžu prísť o dôležité informácie týkajúce sa ich podnikania.  

 

Neobávate sa dlhých rád na úradoch, ako je to zabezpečené?

Aktuálna čakacia doba na občiansky preukaz je podľa informácií ministerstva vnútra 29 minút.

 

Aké výhody prinesie tento spôsob elektronizácie?

Každý občan, ktorý dovŕšil 18. rokov, má automaticky zriadenú elektronickú schránku, ktorú si môže aktivovať. Využitie elektronickej schránky je rýchlejšie, pohodlnejšie a  lacnejšie ako klasický spôsob podania. Elektronická komunikácia so štátom vie už teraz ušetriť čas i financie a prináša viacero výhod. Ak podanie zašlete elektronicky a autorizujete ho kvalifikovaným elektronickým podpisom, zníži sa vám poplatok o polovicu. Rovnako môžete podanie zrealizovať ktorýkoľvek deň a z ktoréhokoľvek počítača, stačí iba prístup na internet a príslušný softvér. Neobmedzujú Vás úradné hodiny, nemusíte čakať na pošte na vydanie úradnej zásielky. Na prijaté správy vo Vašej elektronickej schránke Vás upozorní nastavená notifikácia na SMS alebo mail.

 

Akým spôsobom sa môže človek do týchto schránok prihlásiť?

Celý postup nájdete v našom videu

 

Čo všetko budú môcť štatutári vyriešiť prostredníctvom elektronických schránok?

Návrh na zápis, zmenu, výmaz údajov z obchodného registra, výpis z registra trestov, služby živnostenského registra, koncesiu na taxislužbu, povolenie na výkon povolania prevádzkovateľa cestnej dopravy, žiadosť o priamy prevod držby alebo vlastníctva vozidla, žiadosť o úradný výpis (duplikát) matričného dokladu, dohodnúť si termín na dopravnom inšpektoráte, podať žiadosť o prídavok na dieťa, podať žiadosť o príspevok na starostlivosť o dieťa či získať informácie o vyplatených sociálnych dávkach, a.i.

 

Vedia túto službu využiť aj súkromné osoby?

Áno, súkromné osoby môžu využívať elektronickú schránku na komunikáciu s úradmi na dobrovoľnej báze.

 

Zabezpečil štát dostatočné množstvo týchto čítačiek, aby sa vyhlo situácii z minulého roka? 

Aktuálne sú k dispozícii na distribúciu nové čítačky, pomocou ktorých bude prihlásenie sa do systému jednoduchšie. Koľko ich je k dispozícii je otázka na ministerstvo vnútra.

 

Kde všade a dokedy môžu firmy a štatutári získať čítačku elektronických občianskych preukazov?

Čítačky sa poskytujú – dostane ju bezplatne každý držiteľ OP, ktorý požiada o certifikáty k tvorbe elektronického podpisu. Dňa 1. júla budú automaticky aktivované všetky elektronické schránky právnických osôb zapísaných obchodnom registri. Je teda v záujme štatutárov, aby si čím skôr vybavili alebo aktivovali elektronický občiansky preukaz s čipom.  K vstupu do svojej elektronickej schránky potrebujú prístup na internet, nainštalovaný príslušný softvér a čítačku. Vstupnou bránou do elektronickej schránky je portál slovensko.sk.  Občiansky preukaz si možno vybaviť či aktivovať na hociktorom zo 76 oddelení dokladov v celej SR. Ak teda štatutár chce aj čítačku, mal by požiadať aj o certifikáty k elektronickému podpisu. Elektronický podpis využije pri množstve e-služieb poskytovaných štátom.

 

Ktoré doklady by si človek nemal zabudnúť, keď to pôjde vybavovať?

Ak štatutár má stále starý typ OP bez čipu, prinesie si ho a požiada o elektronický. Ak je platnosť aktuálneho dokladu menej ako 180 dní, nový dostane bezplatne, v opačnom prípade za poplatok 4,50 €. Na vydanie OP má polícia zákonnú lehotu 30 pracovných dní, za zvýšený správny poplatok  /+20 eur/ je to však možné aj do dvoch dní. Ak má štatutár už vydaný nový elektronický OP s čipom, avšak nemá ho aktivovaný, požiada o jeho aktiváciu – zadaním BOK. To sa robí na počkanie a  bezplatne.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona