ROZHOVOR: Nový fenomén na Facebooku – sofistikovaná skupina Dobre: Kým proti nám bojujú milovníci Blahu, Uhríka či Tarabu, určite to robíme dobre

NETKY.SK • 21 Október 2021, 09:12 • 2 min
ROZHOVOR: Nový fenomén na Facebooku – sofistikovaná skupina Dobre: Kým proti nám bojujú milovníci Blahu, Uhríka či Tarabu, určite to robíme dobre

Facebook je plný rôznych skupín. Objavil sa však nový fenomén, ktorý dokáže nahnevať nejedného politika! Facebooková skupina Dobre je atypická práve pre svoj zámer – nikoho nezhadzuje, nekritizuje, nepoužíva vulgarizmy. Bojuje naozaj sofistikovane proti množstvu "dezolátov" a má jedno poznávacie znamenie, ktorým je slovko dobre. Po pár dňoch fungovania má takmer 7 000 členov. Ako a prečo vznikla?

slovakia

left justify in out

Členovia skupiny majú jednu malú úlohu, ktorá je však dobrovoľná. Je ňou spomínané slovo dobre. Dávajú si vzájomné tipy na to, kde politici, médiá či verejne známe osoby šíria nenávistný, zavádzajúci alebo nevhodný obsah, následne príspevky nájdu a komentujú slovom dobre.

 

img

 

Spýtali sme sa zakladateľa, čo ho inšpirovalo

"Nápad bol môj. Pohrával som sa s ním už niekoľko mesiacov, ale nikdy som nemal ani čas, ani chuť, ani dosť sebavedomia na to, aby som ten projekt naozaj skúsil rozbehnúť. Možno je to aj tým, že mám médiá vyštudované, a tak som od začiatku vedel, že by si to vyžadovalo nesmierne veľa práce, ak by som to chcel robiť Dobre.... a väčšina skupín na fejsbuku je aj tak beznádejne odsúdená na zánik. S tým som od začiatku počítal - že to vôbec nevyjde, nikto sa nechytí a jednoducho bude moja snaha zbytočná," prezradil Patrik Lenghart, zakladateľ facebookovej skupiny Dobre, ktorú nájdete TU.

 

Podľa jeho slov ho neinšpirovalo nič, bol iba nahnevaný, keď videl, "že pod múdrymi a slušnými príspevkami o ľudských právach, medicíne či vakcínach sú často desiatky či stovky hanlivých a vulgárnych komentárov a reakcií".

 

img

 

"Všetci títo internetoví “mudrci“ sa navzájom podporujú, hneval som sa. Vždy mi bolo veľmi nepríjemné, keď som videl, že tí najhlučnejší sú takmer vždy aj tí najmenej pripravení na slušnú komunikáciu. Povedal som si, že by sme to mali otočiť. Že by mohli slušní ľudia skúsiť zaplaviť tých neslušných. Ale mal som podmienky: žiadne urážky, žiadne konflikty, žiadna nenávisť. To, že aj my vieme reagovať s vášňou, neznamená, že sa musíme znížiť na úroveň internetových násilníkov."

 

Patrik priznal, že sa to rozbiehalo pomaly

"Založil som skupinu, a potom som dva týždne čakal. Konzultoval som so svojimi priateľmi, ktorí sa tiež vyznajú v médiách a sociálnych sieťach."

 

Niektorí mu povedali, že v tom potenciál nevidia

"Od väčšiny som dostal nadšenú reakciu, nápad sa im pozdával a stratiť sme nemali čo. Niektorí mi povedali, že v tom potenciál nevidia. A tak to chodí. Medzi založením skupiny a prvou aktivitou v sobotu 16. októbra prešli dva týždne. Tento rozhovor vedieme len tri dni potom, čo sme začali. A zdá sa, že už teraz sme celkom známi, takže to vyzerá nádejne."

 

Aký je zámer projektu?

"Len vytvoriť formu slušného protestu. Slušní ľudia sa nezvyknú hádať, nezvyknú chodiť do konfliktov s beznádejnými zadubencami. A presne preto nebojujeme, lebo nad hlúposťou sa nedá vyhrať. A nebojujeme aj preto, aby sa nedalo vyhrať nad nami. Sme len protest, sme len obyčajní slušní ľudia, ktorí chcú slušne dať najavo, že o chobotinách sa hádať netreba, ale zároveň ich ani nemienime prijať. Myslíš si, že vakcíny spôsobujú autizmus? Myslíš si, že migranti zo Senegalu nám prídu obsadiť Slovensko? Myslíš si, že svet ovládajú židojaštery a ilumináti? ... Dobre."

 

img

 

Aké sú ohlasy?

"Ohlasy sú veľké a úspechy sú skôr o tom, že máme radosť. Už o nás píšu médiá, známa humoristická stránka 'Málo cynizmu na toto mesto 4.0' nás otvorene podporila, diskusie o nás sa rozpútali okamžite, hneď v prvý večer. Náš prvý záťah bol totiž pod príspevok Roberta Fica, a to nám hneď zaručilo veľkú sledovanosť. No a teraz už o nás hovoria napríklad i milovníci pseudo-intelektuála a poslanca Ľuboša Blahu či členovia úžasného, láskavého, národne a kresťansky orientovaného hnutia 'Republika', tých si naozaj vážime, pretože nám nesmierne pomáhajú."

 

Možno vás zaujme: Vláda mimoriadne zasadne k prípadu 11-ročnej Sofie s cystickou fibrózou. Dočká sa rodina pomoci?

 

Ako reaguju samotné dotknuté osoby, pod statusy ktorých píšete slovko dobre?

Z preskúmania stránky je očividné, že niektoré inkriminované osoby na základe činnosti tejto skupiny svoj status odstránili, alebo vypli komentovanie. Skupina začína byť reálne viditeľná a zažíva svoje prvé "úspechy".

 

img

 

"Presne v tomto sa ukazuje, prečo môžu takéto veci fungovať – správnosť našej vízie nevidno len na tom, kto všetko nás podporuje, ale aj na tom, kto vidí potrebu proti nám bojovať. A kým proti nám bojujú milovníci Blahu, Uhríka či Tarabu, určite to robíme aspoň trošku Dobre."

 

Skupine sa podarilo "zrušiť" príspevok Richarda Vašečku, jednoducho ho stiahol. Spomenuli ich už aj viacerí členovia strany Republika."Teda asi už naozaj fungujeme, keď si nás všímajú potenciálni spojenci i nepriatelia," napísal na sociálnej sieti zakladateľ skupiny.

 

 

img

 

Kto sa stará o skupinu?

"Máme adminov, ktorí si delia úlohy a vyberajú si, ktorý chce čo robiť. Všetko je dobrovoľné. Keď som im ponúkal adminske práva, bolo to len pozvanie. Nedal som im žiadne povinnosti. Každý z nich to zobral vlastným spôsobom a teraz už vidno, v čom má každý z nich talent. Spomeniem napríklad Katarínu Kat, ktorá je úspešná PR agentka. Máme tiež Tomáša Kriššáka, ktorý ma kontaktoval s ponukou pomôcť hneď v prvý deň vzniku skupiny – je to jeden z najlepších odborníkov na aktivizimus na sociálnych sieťach, pomáha aj s iniciatívou #somTu (Túto iniciatívu naša skupina Dobre. absolútne podporuje, všetci by ste si ju mali ísť pozrieť ). Okrem nich je medzi adminkami napríklad Kristína Nemcová, televízna reportérka, či viacero aktivistov z oblasti ľudských práv. Všetci z nich sú skvelí, inteligentní a zaujímaví, ale najdôležitejšie na nich je to, že sú nesmierne slušní a ich pracovné i osobné životy odzrkadľujú správnosť ich hodnôt. Presne preto im to adminstvo tak pristane. Slušní ľudia si totiž Dobre. vychádzajú s ďalšími slušnými ľuďmi."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies