ROZHOVOR Slováci súdom stále nedôverujú, ministerstvo spravodlivosti sa bráni

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 09:30 • 2 min
ROZHOVOR Slováci súdom stále nedôverujú, ministerstvo spravodlivosti sa bráni

Európska Komisia zostavila každoročnú správu dôveryhodnosti súdnictva krajín OECD. V tejto správe hodnotila tri hlavné parametre – efektivitu, kvalitu a nezávislosť justície, no tento rok aj vymožiteľnosť práva pre spotrebiteľov a dĺžku súdnych procesov. Väčšine európskych krajín sa podarilo v tomto roku zefektívniť a skrátiť dobu súdnych sporov, čím si získali aj dôveru verejnosti. Z tejto správy vyplýva, že Slováci dôverujú v nezávislosť nášho súdnictva najmenej, a to z dôvodu zasahovania a nátlaku vlády na súdy. Slovensko sa vyznamenalo najdlhším trvaním či už občianskych alebo obchodných sporov a nízkej vymožiteľnosti práva. Čo si o týchto výsledkoch myslí Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky nám v rozhovore povedal hovorca Peter Bubla.

slovakia

left justify in out

Ako vníma MS SR, že sa Slovensko umiestnilo na posledných priečkach dôveryhodnosti súdnictva podľa výsledkov v publikovanej správy EK: Scoreboard 2017?

Pre korektnosť je asi dobré uviesť, že vo viacerých ukazovateľoch sa Slovensko zlepšilo oproti predchádzajúcim rokom. Obzvlášť výrazným je zlepšenie vo vybavovaní občianskych a obchodných vecí, kde sme dokonca dosiahli najlepšie skóre spomedzi členských krajín. 

A pokiaľ ide o vnímanie nezávislosti súdnictva, prieskum Súdnej rady z minulého roka naznačil pomalé zvyšovanie dôvery v slovenské súdnictvo. Veríme, že v tomto trende sa podarí pokračovať, a to aj vďaka opatreniam, ktoré ministerstvo spravodlivosti za posledný rok predstavilo a predložilo. Či už sú to zmeny vo výbere sudcov, v ich hodnotení, v dohľade nad disciplinárnymi konaniami. Ale aj systémové zmeny, pokiaľ ide o špecializáciu sudcov a súdov, čo môže priniesť zefektívnenie činnosti súdov a teda aj zvýšiť vnímanie vymožiteľnosti práva.

 

Je nedostatok sudcov na okresných súdoch dôvodom prieťahov v súdnom konaní?

Čo sa týka počtu sudcov, tu treba povedať, že každoročne máme asi 100 sudcovských miest neobsadených. Je to dôsledok zdĺhavého obsadzovania miest novými sudcami. Výberové konania ešte predĺžili novozavedené sudcovské previerky. Preto sme pripravili novelu sudcovských zákonov, ktorej prínosom má byť aj pružnejšie obsadzovanie voľných sudcovských miest a podstatne kratší proces pri obsadzovaní týchto miest, ktorý dnes niekedy trvá až rok. Novela je momentálne v parlamente. Navrhovaná účinnosť je od 1.júla 2017.

Ale s touto témou súvisí aj plánovaný audit súdov, ktorý bude robiť organizácia CEPEJ (Európska komisia pre efektívnu justíciu). Zmluvu s Radou Európy sme za týmto účelom podpísali 31.marca 2017. Projekt spolupráce s CEPEJ by mal na základe objektívnych kritérií stanoviť "diagnózu" slovenského súdnictva a prispieť pomocou odporúčaní k ich efektívnemu riešeniu. Výsledkom by mal byť efektívnejšie fungujúci súdny systém, ktorý tak bude lepšie slúžiť všetkým občanom.

 

Aký je názor MS na vymenovanie/nevymenovanie sudcov ústavného súdu Prezidentom SR?

V prvom rade považujeme za potrebné povedať, že v tejto fáze, pokiaľ ide o aktuálne neobsadené miesta sudcov na Ústavnom súde, tak ministerstvo spravodlivosti v tomto nehrá žiadnu rolu, resp. nemá žiadnu kompetenciu. Aj zo stanoviska Benátskej komisie je zrejmé, že dôležité bude aj rozhodnutie Ústavného súdu. Ale do budúcnosti naďalej platí už prezentované stanovisko ministerky spravodlivosti (ako aj strany Most-Híd), a síce, že najlepšie riešenie súčasného stavu považuje riešenie cez ústavný zákon a nový spôsob kreovania ústavného súdu. Samozrejme chce to partnerov a je to otázka politických rozhovorov. Ale Most-Híd má v tomto jasnú predstavu.

 

Prečo Ministerka spravodlivosti ako zástupca vlády v konaní o zrušení amnestií nenamietala zaujatosť niektorých sudcov  Ústavného súdu (Orosz a Brňák)?

Ministerstvo spravodlivosti pracuje na vyjadrení pre Ústavný súd SR a zohľadňuje všetky otázky. Ale nepovažujeme za vhodné v tejto fáze prípravy stanoviska vopred publikovať svoju stratégiu resp. to, ako pristúpime k jednotlivým otázkam. A pokiaľ ide o spomínaných sudcov (Orosz, Brňák), dovolíme si dať len do pozornosti, že obaja sa sami namietli. Plénum ÚS na neverejnom zasadnutí rozhodlo, že ústavných sudcov z rozhodovania o amnestiách nevylúči.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies