Rozhovor írskych bankárov: Na krachu sa zabávajú

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 06:28 • 2 min
Rozhovor írskych bankárov: Na krachu sa zabávajú

FRANKFURT NAD MOHANOM - Rozhorčenie nad správaním sa manažérov krachujúcej dublinskej banky Anglo Irish neutícha. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ho vo vČerajšom vydaní charakterizoval ako nesmiernu chamtivosť, ale predovšetkým ako opovrhovanie daňovými poplatníkmi a ich ignoranciu v čase finančnej krízy.

slovakia

left justify in out

Zreteľne sa o postojoch írskych bankárov v piatok (28. 6.) vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová a frankfurtský denník cituje dnes aj spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho: "Títo bankári sa zrejme cítili v úlohe supermanov, ktorí mali pre spoluobčanov len opovrhnutie".

Renomovaný denník Irish Independent dostal záznam telefonických rozhovorov bankárov, ktorý začiatkom týždňa zverejnil. Z neho vyplýva, že vedenie banky Anglo Irish v čase vrcholiacej finančnej krízy v roku 2008 klamalo dublinskú vládu a centrálnu banku o skutočných rozmeroch svojich problémov.

Ešte opovržlivejšie vyznieva autentický záznam rozhovorov manažérov. V jednej jeho sekvencii bankár John Bowe spieva lámanou nemčinou prvú slohu nemeckej piesne Deutschland, Deutschland über alles... a vysmieva sa zo získaných peňazí nemeckých investorov v banke. Vtedajší šéf ústavu David Drumm, ktorý medzitým presídlil do Spojených štátov, sa išiel rozpučiť od smiechu. Správali sa takto napriek tomu, že v dôsledku bubliny s nehnuteľnosťami premrhali miliardy eur investorov a daňových poplatníkov. "Vrátime peniaze, keď ich budeme mať... teda nikdy," zaznelo na jednom mieste.

Správanie sa írskych bankárov v rozhovore pre sobotné (29. 6.) vydanie denníka odsúdil aj guvernér írskej centrálnej banky Patrick Honohan. Dodal, že z telefonátov vyplýva, že sa manažéri dopustili klamstva. To je podľa neho v záležitosti "nový rozmer". Centrálna banka skúma, či ich konanie môže právne postihnúť.

Schäuble povedal, že telefonáty iba potvrdzujú, "ako bolo nevyhnutné a dôležité, aby sa pre finančné trhy určili jasné pravidlá činnosti". V tejto oblasti sa prešiel už kus cesty. Míľnikmi na nej sú regule o výške vlastného kapitálu ústavov, pravidlá pre zánik neprosperujúcich bánk a stanovenie limitu na výšku odmien bankárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies