ROZHOVOR: „Bol som viac bežec ako herec“, tvrdí hviezda filmu Zátopek Václav Neužil v rozhovore pre Netky!

NETKY.SK • 8 September 2021, 09:30 • 2 min
ROZHOVOR: „Bol som viac bežec ako herec“, tvrdí hviezda filmu Zátopek Václav Neužil v rozhovore pre Netky!

Trinásťročný pracovný proces, ročný odklad premiéry pre pandémiu a veľký úspech na svetovej premiére na filmovom festivale v Karlových Varoch! To je životopisný film Davida Ondříčka Zátopek, ktorý zachytáva dramatický osud slávneho športovca na pozadí komunistického režimu. Pozrite si reportáž Netiek zo slávnostnej premiéry filmu na Slovensku. V exkluzívnych rozhovoroch sa dozviete, ako extrémne trénoval hlavný predstaviteľ Václav Neužil, aj ako si na Zátopka zaspomínal 93-ročný zlatý medailista z OH v roku 1952 Ján Zachara.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Film Zátopek otváral tohtoročný filmový festival v Karlových Varoch, kde získal Cenu divákov. Snímka približuje   športový aj životný príbeh štvornásobného olympijského víťaza. Zátopek dosiahol počas svojho života veľké úspechy, ale zažil aj tvrdé pády. Režisér sa snažil zachytiť dramatický osud slávneho športovca žijúceho v dobe komunistického režimu. Zátopek je  príbeh o prerode neduživého chlapca z Baťovej továrne v Zlíne, ktorého na jeho prvé preteky prihlásili vlastne iba náhodou, na muža, ktorý na olympiáde v roku 1952 získal tri zlaté medaily. 

 

img

 

„Zátopek je úžasná osobnosť, ktorá je do istej miery tajuplná. Ten jeho život vyzerá tak jednoducho,  akoby vyhral všetky závody, ktoré bežal. Ale mal v sebe obrovské tajomstvo, a tajomstvom bol opradený aj jeho osobný a politický život. Zátopkove prehry sa neodohrávali na pretekárskej dráhe, ale v jeho osobnom a predovšetkým v politickom živote, Tak to ma zaujímalo a chcel som to nejakým spôsobom rozmotať,“ vysvetlil režisér a producent filmu David Ondříček.

 

img

 

Extrémne náročný herecký i športový výkon podal v Zátopkovi český herec Václav Neužil. Jeho manželku Danu si zahrala Marta Issová. Predstaviteľ Zátopka mal profesionálneho trénera, ktorý ho trénoval dlhých šesť rokov. Naučil ho, aby pri behu vyzeral ako profesionálny bežec a až v závere pridal klasický zátopkovský asymetrický beh.

 

„Behal som niekoľko rokov, musel som schudnúť na Emilovu hmotnosť, čo bolo 67 kilogramov. Absolvoval som s Jánom Pernicom bežecký tréning, intervalový i dlhé výklusy, aby som schudol. Rovnako aj kruhový bežecký tréning. A takto to išlo niekoľko rokov. Spätne som si však uvedomil, že to bolo veľmi náročné. Moja žena mi povedala, že už toho Zátopka natočte, lebo ja tu už tri roky žijem so Zátopkom. Bol som viac bežec ako herec,“ prezradila hviezda Dejvického divadla Václav Neužil.

 

img

 

Zátopek bol hrdinom jednej generácie, ale jeho odkaz a životný príbeh sú nadčasové a inšpiratívne v akejkoľvek dobe. Film Zátopek nie je len o športe, ale najmä o odhodlaní, pevnej vôli, oddanosti, odvahe a samozrejme, o láske. Na premiéru do Bratislavy zavítal aj 93-ročný Ján Zachara, bývalý boxer a zlatý medailista z OH v roku 1952, ktorý bol so Zátopkom na vojenčine.

 

"Ja som prišiel na vojnu a Emil Zátopek už pôsobil v HTK. My sme trénovali na Strahovskom štadióne a on tam behával. Bol osobnosť, ktorá zo seba nerobila velikána. S Dankou sa našli, boli si podobní, úprimní. A strašne  mali radi  moravské pesničky, to si vedeli zaspievať. Ale na tú športovú veľkosť, to bol veľmi skromný človek,“ zaspomínal si Ján Zachara.

 

img

 

Viac sa o filme Zátopek dozviete v reportáži a v exkluzívnych  rozhovoroch  s režisérom a producentom Davidom Ondříčkom, hercom Václavom Neužilom a športovou legendou Jánom Zacharom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies