ROZHOVOR: Baránek označil výroky o hybridnej vojne pre Sputnik V za hlúposti, nákup ruskej vakcíny podporuje

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 13:49 • 2 min
ROZHOVOR: Baránek označil výroky o hybridnej vojne pre Sputnik V za hlúposti, nákup ruskej vakcíny podporuje

BRATISLAVA – Okolnosti okolo utajeného nákupu ruskej vakcíny Sputnik V, ktorý zabezpečil premiér Igor Matovič, vyvolal koaličnú krízu. Dve koaličné strany Za ľudí a SaS, ktoré odmietajú používanie neregistrovanej očkovacej látky a neboli informované o ich dodávke, ešte v utorok avizovali, že v rámci svojich strán budú s svojimi členmi rokovať o ďalšom postupe. Nevylúčili pritom ani odchod z koalície. Politický analytik pre redakciu Netky.sk zhodnotil aktuálnu situáciu v napätej koalícii, vyjadril sa k spornému obstaraniu Sputnika V a k tomu, či Slovensko smeruje k predčasným parlamentným voľbám.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol politický analytik Ján Baránek v úvode rozhovoru, krízu vo vládnej koalícii môže zažehnať personálna výmena na kľúčových postoch. Čo potvrdil aj na dnešnej tlačovej besede podpredseda vládyminister hospodárstva Richard Sulík, ktorý zatiaľ predčasné parlamentné voľby odmieta.

 

Dodal, že ak má vláda naďalej fungovať, je nevyhnutná jej rekonštrukcia. Nepochybne hovoril o výmene ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, pričom nepriamo naznačil aj personálnu výmenu na poste premiéra.

 

img

 

Kríza v koalícii

Odborník sa domnieva, že personálna výmena na poste predsedu vlády neprejde. Je naklonený tomu, že Sulíkovi ku ktorému sa pridá aj Veronika Remišová, skôr prejde výmena ministra zdravotníctva. Avšak lídri týchto menších koaličných strán to v rokovaniach nebudú mať jednoduché.

 

Keďže Matovič dlhodobo obviňuje Sulíka, že nesie zodpovednosť za tisíce mŕtvych pacientov, nie je vylúčené, že premiér otočí a bude požadovať odchod SaS z koalície.

 

img

 

Odborník si myslí, že aj keď strana Za ľudí predostie svoje požiadavky, ktoré nebudú naplnené, neodíde z vlády. Ako dodal, zložitejšia situácia je v SaS.

 

"Útoky Igora Matoviča voči Richardovi Sulíkovi sú veľmi osobné, pričom v obviňovaní pokračuje. Najmä čo sa týka zodpovednosti za obete pandémie. Takže, liberáli si musia veľmi dobre zvážiť, či im to neškodí a predseda strany nestráca tvár, tým že na premiéra nereaguje. Obrazne povedané, či im neškodí to, že si nechajú od Matoviča "skákať po hlave", čím nestrácajú iba politickú, ale aj ľudskú dôstojnosť,“ skonštatoval Baránek.

 

Dodal, že ak by bol členom SaS, určite by požadoval rekonštrukciu vlády. V prípade, že by nebola táto požiadavka naplniteľná, odišiel by z vlády.

 

Nákup ruskej vakcíny Sputnik V

Na nákupe ruskej vakcíny Sputnik V odborník nevidí nič zlé. Podľa jeho názoru je táto téma zbytočne spolitizovaná.

 

Baránek prízvukoval, že v kompetencii ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je povoliť používanie lieku či vakcíny, ktorá neprešla registráciou na úrovni Európskej liekovej agentúry či Štátneho ústavu na kontrolu liečiv.

 

Za veľkú chybu považuje, že premiér o nákupe očkovacej látky neinformoval svojich koaličných partnerov.

 

img

 

Označovanie Sputnika V za nástroj geopolitického boja je podľa analytika hlúposť. V tejto súvislosti pripomenul, že roky dovážame ruský plyn a nikto to za geopolitickú zbraň nepovažuje.

 

„Samotný nákup Sputnika je podľa mňa vporiadku. Keď dodávky zazmluvnených vakcín meškajú od iných výrobcov, tak je potrebné zabezpečiť očkovaciu látku pre tých, ktorí sa chcú nechať zaočkovať. Spolitizovanie tejto témy bolo cielené, čo považujem za chrapúnstvo zo strany niektorých médií či politických síl,“ povedal Baránek s tým, že ide o boj medzi progresívcamikonzervatívcami.

 

Prečítajte si viac: Hrozí rozpad koalície? Strana Za ľudí a SaS dnes oznámenia, či zotrvajú vo vláde

 

Upozornil, že nie všetky používané vakcíny prešli riadnym registračným procesom. Niektoré boli iba podmienečne schválené, čo znamená, že výrobca nenesie žiadnu zodpovednosť v prípade negatívnych nežiadúcich účinkov.

 

„Milióny ľudí sú touto vakcínou zaočkané. Ak by tam boli nejaké úmrtia, či vážne vedľajšie príznaky, ako v prípade AstraZeneca, tak by sme to už vedeli. Rusi sú pod obrovským drobnohľadom,“ zhodnotil Baránek.

 

Pripomenul, že keď sa schválil Sputnik V v Maďarsku, žiadny podobný “cirkus“ ako sme tomu svedkami na Slovensku sa nekonal.

 

Brusel to jednoducho akceptoval. Je na zodpovednosti jednotlivých štátov, akou vakcínou budú svojich občanov očkovať.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Sulík: Musíme sa seriózne baviť o rekonštrukcii vlády, takto sa naďalej fungovať nedá

 

Sputnik V ako nástroj hybridnej vojny

Baránek skritizoval možné neakceptovanie neregistrovanej vakcíny v prípadnom covid pase, čo by mohlo skomplikovať ľuďom cestovanie v rámci EÚ.

 

Tento krok označil analytik za nezmysel. „Čo potom urobia? Izolujú celé Maďarsko alebo Rakúsko, ktoré tiež rozbehlo rokovania o dodávke ruskej vakcíny? Ja si to vôbec neviem predstaviť. To sú úplné bludy, čo sa tu šíria.“ povedal Baránek.

 

Odborník odmieta tvrdenia ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že Sputnik V je nástrojom hybridnej vojny.

 

Podľa analytika Korčok zámerne manipuluje verejnosťou, pretože väčšina ľudí sa do geopolitiky nevyzná.

 

„Čo je to za ďalší nezmysel? Čo je to hybridnú vojnu, ak sa jednorazovo nakúpi očkovacia látka z Ruska. Čo dali Rusi do očkovacích dávok nejaké nanočipy, ktorými nás budú celé roky manipulovať? Čo je toto za blbosť!“ prehlásil analytik.

 

Prečítajte si tiež: Veronika Remišová a Richard Sulík sa dnes stretnú s prezidentkou, Matovič o to nepožiadal

 

Uvítacia tlačovka ruských vakcín bola propaganda

Baránek tiež nevie vylúčiť, či pompézna tlačová beseda, ktorú zorganizoval Matovič na letisku v Košiciach, kam dorazilo 200 tisíc kusov ruskej vakcíny, nebola požiadavka Moskvy.

 

Iné podmienky, ktorými by sa mal premiér zaviazať Kremľu, si odborník nevie dosť dobre predstaviť. Pripustil však, že ňou mohla byť práve táto "uvítacia tlačovka". Zdôraznil však, že v takom prípade ide o propagandu, nie o hybridnú vojnu.

 

„Napriek tomu je to jedno, pretože my tú vakcínu potrebujeme,“ uviedol Baránek. Opäť prízvukoval, že ak nám Rusi jednorazovo predajú Sputnik, žiaden geopolitický vplyv tým nezískajú. V najhoršom prípade ide podľa odborníka o politickú reklamu Ruskej federácie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies