Rozhorčený Phelps: Na čo ďalšie disciplíny do programu OH?

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 16:13 • 2 min
Rozhorčený Phelps: Na čo ďalšie disciplíny do programu OH?

NEW YORK - Legendárny americký plavec Michael Phelps ostro kritizuje rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zaradiť do olympijského programu plávania súťaže 800 m voľný spôsob mužov, 1500 m voľný spôsob žien a polohovú zmiešanú štafetu na 4 x 100 metrov. Najúspešnejší športovec spod piatich kruhov kvituje zrovnoprávňovanie mužov a žien. Potešilo ho, že jeho kolegyne budú môcť konečne súťažiť na olympiáde v disciplíne, ktorú muži plávajú už viac než storočie. Celkovo je však zo zmien frustrovaný.

slovakia

left justify in out

Podľa 23-násobného olympijského víťaza sa pridaním nových disciplín plávanie "oddeľuje od športu". Uviedol to 31-rodák z Baltimoru v rozhovore pre nbcsports.com. "Čo ešte pridáme? Bude sa plávať napríklad 75 metrov voľný spôsob? Koľko ďalších disciplín pridáme? Pripomína mi to situáciu z roku 2009, keď sa po svetovom šampionáte schválilo používanie plaviek z Hi-Tech materiálov. Už to viac nie je plávanie. Mali sme predošlý olympijský program dosť dlho a teraz si budeme vyberať disciplíny, ktoré chceme? Môžem zachádzať ešte do ďalších detailov, ale neurobím to. Je to citlivá téma. Dúfam, že plávanie opäť naberie správny smer a budeme pokračovať v tom, aby rástlo," vyhlásil Phelps.

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) pôvodne navrhovala zaradiť do programu OH 2020 1500 m voľný spôsob žien, 800 m voľný spôsob mužov, 50 m znak, prsia a motýlik u oboch pohlaví a miešané štafety 4x100 m voľný spôsob a 4x100 m polohové preteky. Odobrením však prešli len spomenuté tri disciplíny. Phelps dúfa, že mimo olympijského programu zostanú aj naďalej 50-metrové preteky s výnimkou tej krauliarskej.

 

"Keď pridáte 800 m mužov, 1500 m žien a potom 50 m znak, prsia a motýlik, nechcem to povedať, ale je to príliš veľa. Nepáči sa mi to. Nemyslím si, že by práve toto bol celý čas problém plávania, ale nie je to v mojich silách. Naozaj, v tomto smere nemôžem nič urobiť. Budem len sedieť a pozerať sa," pokračoval Phelps. Rozširovania tímov, čo zjavne jedného z najlepších športovcov sveta znepokojilo, sa však nemusí obávať. Zo stanoviska MOV je jasné, že sa počet športovcov v družstve ani napriek pridaným disciplínam zvyšovať nebude. Aspoň nateraz nie.

Phelps sa však okrem kritizovania rozhodol Medzinárodný olympijský výbor aj pochváliť. Páči sa mu, že supertalent Katie Ledecká bude môcť na OH v Tokiu 2020 zabojovať o 6 zlatých medailí (200, 400, 800, 1500 m + dve štafety voľný spôsob). V prípade, že by ju Američania nasadili aj do oboch polohových štafiet a na víťazstvo by útočila aj v individuálnej polohovke, tak si môže v japonskej metropole zavesiť na krk až 9 najcennejších kovov.

 

"Je skvelé, že budeme môcť vidieť Katie zaútočiť na 8 zlatých medailí. Myslím si, že pridanie disciplín, v ktorých môže štartovať, je dobré, pretože to bude pre ňu výzva ukázať, kde má limit. Navyše sa tým z marketingového hľadiska pridáva športu atraktívnosť," vyjadril sa o bývalej kolegyni z tímu Phelps.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies