ROZHODUJÚCA SCHÔDZA: Most dnes definitívne rozhodne o vstupe do vlády so Smerom, SNS a Sieťou

NETKY.SK • 19 Marec 2016, 13:54 • 2 min
ROZHODUJÚCA SCHÔDZA: Most dnes definitívne rozhodne o vstupe do vlády so Smerom, SNS a Sieťou

BRATISLAVA - Republiková rada Mosta-Híd definitívne rozhodne, či strana vstúpi do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. Ak vstup odobrí, Most-Híd obsadí v novej vláde posty ministrov spravodlivosti a životného prostredia, a tiež päť štátnych tajomníkov. Príde o poslanca a podpredsedu Zsolta Simona.

slovakia

left justify in out

Podpredsedníčka Lucia Žitňanská potvrdila záujem o post šéfky justície. V prípade envirorezortu sa spomína podpredseda László Solymos. Predseda strany Béla Bugár o nominácii hovoriť nechce, potvrdil však, že rezortu by mal šéfovať niekto z poslaneckého klubu.

 

Ako možní štátni tajomníci sa spomínajú Andrea Vitkóová na spravodlivosti, Árpád Érsek na doprave a Peter Krajňák na školstve. Štátnych tajomníkov má mať Most-Híd aj na ministerstvách životného prostredia a práce.

Za Žitňanskú a zrejme Solymosa nastúpia náhradníci Gabriel Csicsai a Edita Pfundtner. Za Érseka by mal nastúpiť Péter Vörös.

 

Bugár obhajuje záujem vstúpiť do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou snahou zabrániť nárastu extrémizmu. Obáva sa, že ak by boli predčasné voľby, posilnili by sa radikálne a nesystémové strany.

 

Hovorí tiež o snahe presadiť program Mosta-Híd. Verí, že sa Mostu-Híd podarí pretlačiť protikorupčné opatrenia, hoci kľúčové rezorty má Smer-SD. Tvrdí, že keby tomu neveril, nevstupoval by do vlády.

 

So vstupom do formujúcej sa vlády so Smerom-SD a SNS nesúhlasí podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Oznámil, že ak strana podpíše koaličnú zmluvu, nevstúpi do poslaneckého klubu a nebude podporovať kabinet. Simon pripomína Bugárove slová v rozhovoroch pre médiá aj na predvolebných mítingoch o tom, že horšie ako vláda Smeru-SD je vláda Smeru-SD a SNS.

 

Podľa Bugára je Simon jediný, kto z klubu a predsedníctva odíde, ak strana vstúpi do spomínanej vlády. Podľa informácií TASR sa môžu na rokovaní rady objaviť aj ďalší nespokojní členovia strany. Zrejme však nezvrátia rozhodnutie vstúpiť do vlády.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies