Rozhodnutie súdu o Babišovi je rozporuplné a nepresvedčivé

NETKY.SK • 23 September 2015, 13:55 • 2 min
Rozhodnutie súdu o Babišovi je rozporuplné a nepresvedčivé

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) sa s rozhodnutím Krajského súdu v Bratislave v spore o ochranu osobnosti s Andrejom Babišom vôbec nestotožňuje a považuje ho za nepresvedčivé, rozporuplné a nedostatočne odôvodnené.

slovakia

left justify in out

Babiš žaloval ÚPN za to, že je neoprávnene evidovaný ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB). „Rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave je momentálne predmetom detailnej právnej analýzy našich právnych zástupcov. Po jej vykonaní zvážime využitie mimoriadnych a osobitných opravných prostriedkov, ktoré nám právny poriadok v tejto súvislosti priznáva. ÚPN vykoná všetky kroky preto, aby sa objektívne posudzovanie obdobia neslobody nestalo obeťou neodôvodnených súdnych rozhodnutí,“ povedal dnes pre agentúru SITA kancelár a hovorca ÚPN Tibor Ujlacký. ÚPN podľa neho považuje za neštandardné, že mu rozhodnutie súdu bolo doručené až niekoľko dní potom, ako bolo poskytnuté verejnosti a medializované.


ÚPN považuje za poľutovaniahodné, že takéto rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave odznelo aj napriek tomu, že ÚPN v konaní predložil 12 archívnych zväzkov, ktoré boli uložené na piatich rôznych miestach a ktoré obsahovali množstvo listinných dôkazov, hodnovernosť ktorých potvrdzovalo viac ako 40 podpisov konkrétnych príslušníkov Štátnej bezpečnosti na rôznych riadiacich úrovniach a svedecké výpovede popredných odborníkov. „ÚPN v odvolacom konaní vzniesol 229 pripomienok k priebehu konania a viacero zásadných procesných námietok. Krajský súd v Bratislave sa s rozsiahlou argumentáciou ÚPN vysporiadal nepresvedčivo a venoval sa jej iba v malej časti odôvodnenia rozhodnutia, pričom na niektoré kľúčové námietky vôbec nereagoval,“ upozornil Ujlacký.


ÚPN považuje za poľutovaniahodné, že traja bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti (ŠtB) požívajú dôveru slovenských súdov a ich svedecké výpovede majú väčšiu váhu, ako dôkazy nachádzajúce sa v archívnych fondoch ÚPN, alebo stanoviská popredných odborníkov. „Je zarážajúce, že bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti aj naďalej poberajú nadštandardne vysoké výsluhové dôchodky, hoci podľa ich svedeckých výpovedí v súdnych sporoch sa priznávajú k porušovaniu služobných povinností a zákonov. Pritom ľudia, ktorí boli bývalým režimom prenasledovaní, väznení a týraní majú dôchodky podstatne nižšie,“ vyhlásil Ujlacký, ktorý pripomenul, že zverejnením evidencie Štátnej bezpečnosti si ÚPN plní svoju zákonnú povinnosť a svoje poslanie, ktorým je objektívne dokumentovať a mapovať obdobie totality a neslobody. „Záver o tom, že ÚPN koná protiprávne, keď si plní svoje zákonom uložené povinnosti, preto považujeme v právnom štáte za neprípustný. Navyše, podľa rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave musí ÚPN niesť zodpovednosť za konanie bývalej Štátnej bezpečnosti aj napriek tomu, že nie je jej právnym nástupcom. ÚPN považuje takýto záver za veľmi nebezpečný precedens, ktorý vážne ohrozuje jeho poslanie a činnosť pri objektívnom informovaní spoločnosti o období neslobody,“ uviedol.


Minister financií ČR Andrej Babiš v júni opätovne na súde uspel v spore s Ústavom pamäti národa. Krajský súd v Bratislave totiž potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava I z júna 2014, podľa ktorého bol neoprávnene evidovaný v spisoch ŠtB. Proti tomuto rozhodnutiu súdu neexistuje riadny opravný prostriedok. "Z dôkazov vyplynulo, že navrhovateľ (Babiš, pozn. SITA) aktívne nepôsobil ako vedomý tajný spolupracovník, nikdy nepodpísal záväzok k spolupráci, neudržiaval s pracovníkmi ŠtB konšpiratívny styk. Jeho vedenie ako agenta je tak v rozpore so skutočným stavom," vyhlásil v odôvodnení predseda senátu. Vedomú spoluprácu Babiša s ŠtB podľa neho popreli aj svedkovia, ktorí v minulosti v ŠtB pôsobili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies