Rozhodnutie Grékov je podľa talianskeho prezidenta potrebné rešpektovať

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 11:24 • 2 min
Rozhodnutie Grékov je podľa talianskeho prezidenta potrebné rešpektovať

RÍM - Na zodpovedný prístup a všeobecnú solidaritu vyzval taliansky prezident Sergio Mattarella po tom, čo občania Grécka zamietli vo víkendovom referende podmienky finančnej záchrany svojej krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia najvyššieho talianskeho predstaviteľa, ktoré dnes priniesla agentúra DPA, je Grécko "súčasťou Európy a voči jeho ľudu nesmie opadnúť solidarita ostatných členov únie". 

 

"Grécki občania v referende prijali rozhodnutie, ktoré musí byť rešpektované," vyhlásil Mattarella v nedeľu neskoro večer. Hlasovanie podľa neho prináša Európskej únii doteraz "nepoznané scenáre".


Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni sa v dnešnom rozhlasovom vystúpení vyslovil za novú dohodu s Gréckom a zároveň vyjadril presvedčenie, že Taliansku nehrozí "nakazenie sa" krízou v Grécku. "Náš systém je v bezpečí," citovala jeho slová DPA.


Taliansky ministerský predseda Renzi by sa mal dnes o ďalšom postupe svojej vlády v súvislosti s Gréckom radiť s ministrom financií Pierom Carlom Padoanom. Taliansko je totiž takisto vysoko zadlžené a iba prednedávnom sa dostalo z najhoršej recesie vo svojich povojnových dejinách.


Grécki voliči v nedeľu výraznou väčšinou hlasov odmietli požiadavky úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc ich krajine. Gréci tým uštedrili jeden z najväčších úderov európskym snahám o trvalú menovú úniu od zavedenia eura v roku 1999.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona