Rozhodnutie Fed vyvolalo vlnu kritiky

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:36 • 2 min
Rozhodnutie Fed vyvolalo vlnu kritiky

Rozhodnutie Fed vyvolalo vlnu kritiky - Svet Rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o ďalšom kvantitatívnom uvoľnení menovej politiky viedlo k prudkému oslabeniu dolára a zdraženiu komodít. Napriek tomu, že sa vo všeobecnosti očakávalo, vyvolalo oba

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o ďalšom kvantitatívnom uvoľnení menovej politiky viedlo k prudkému oslabeniu dolára a zdraženiu komodít. Napriek tomu, že sa vo všeobecnosti očakávalo, vyvolalo obavy a vlnu kritiky, pričom niektoré krajiny uvažujú o opatreniach, ktoré zastavia zhodnocovanie ich mien a obmedzia prílev zahraničného kapitálu. Zatiaľ to tak vyzerá, akoby rozhodnutie Fed bolo ďalším krokom k medzinárodnej menovej a obchodnej vojne. Japonsko a niektoré rozvíjajúce sa krajiny požadujú prehĺbenie diskusie o koordinácii menových politík na globálnej úrovni.
      Fed v stredu (3.11.) rozhodol o ďalšom kole výkupu vládnych dlhopisov v celkovej hodnote 600 miliárd USD (428,14 miliardy eur). Program má trvať až do konca 2. kvartálu 2011, pričom Fed mesačne kúpi dlhopisy za približne 75 miliárd USD. Experti počítajú s tým, že tlačenie dolárov bude naďalej oslabovať jeho kurz.
      Americký ekonóm Martin Feldstein ešte pred rozhodnutím Fed varoval v denníku Financial Times, že kvantitatívne uvoľňovanie je "nebezpečná hra, ktorá môže priniesť len malý úžitok". Podľa Feldsteina predstavuje tlačenie peňazí riziko nafúknutia bublín, "ktoré môžu destabilizovať globálnu ekonomiku. Aj keď je americká ekonomika slabá a jej vyhliadky neisté, kvantitatívne uvoľňovanie nie je tým správnym liekom."
      Japonsko dúfa, že sa "prehĺbi diskusia o koordinácii menových politík", uviedol hovorca japonskej vlády. Jen dnes posilnil voči doláru o 0,3 % na 80,80 JPY/USD a už nie je ďaleko od svojho povojnového maxima 79,75 JPY/USD z roku 1995.
      Silný jen má negatívny vplyv na domácu exportne orientovanú ekonomiku, ktorá sa z krízy dostáva len pomaly, pretože znižuje konkurencieschopnosť vyvážaných tovarov na medzinárodných trhoch. Navyše, lacné importy ešte prehlbujú defláciu.
      Japonská centrálna banka (BoJ) z dôvodu očakávaného rozhodnutia Fed o tlačení ďalších peňazí, posunula svoje dvojdňové rokovanie o nastavení menovej politiky, ktoré sa začalo už dnes, aby mohla reagovať na posilnenie jenu voči doláru.
      Guvernér Masaaki Širakawa uviedol, že neflexibilné výmenné režimy mien rozvíjajúcich sa ekonomík odsúvajú nevyhnutnú korekciu globálnych nerovnováh. Širakawa tiež varoval, že japonská ekonomika rovnako ako export sa spomalia. To signalizuje, že BoJ bude zrejme uvažovať o ďalšom uvoľnení menovej politiky, aby podporila ekonomiku.
      Širakawa na seminári organizovanom tlačovou agentúrou Kjódo odmietol komentovať rozhodnutie Fed. Prednedávnom však povedal, že v najhoršom prípade aj BoJ napumpuje do ekonomiky ďalšie peniaze.
      Rozvíjajúce sa krajiny od Latinskej Ameriky cez Áziu po východnú Európu majú obavy z extrémne uvoľnenej menovej politiky USA, ktorá vedie k oslabovaniu dolára a podporuje prudký prílev zahraničného kapitálu na rozvíjajúce sa trhy, ktoré sľubujú vyššie výnosy.
      Niektoré rozvíjajúce sa krajiny pravidelne intervenujú na trhu, aby zabránili posilneniu svojich mien. Obávajú sa totiž straty konkurencieschopnosti svojho exportu, čo by mohlo utlmiť ich rast. Ďalšie zasa prijali opatrenia, aby obmedzili prudký prílev kapitálu, ktorý spôsobuje nafukovanie bublín.
      Šéf hongkonskej menovej rady Norman Chan uviedol, že ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania v USA zvýši tlak na rast cien aktív na rozvíjajúcich sa trhoch, vrátane Hongkongu. Dodal, že Hongkong prijme ďalšie opatrenia, aby zabránil prudkému rastu cien nehnuteľností.
      Predstavitelia filipínskej centrálnej banky vyhlásili, že banka bude pozorne sledovať prílev kapitálu do krajiny, čo môže destabilizovať domáce trhy. Jej hlavnou výzvou zostáva obmedzenie posilňovania domácej meny.
      V podobnom tóne sa vyjadril aj mexický minister financií Ernesto Cordero. Mexiko bude podľa neho monitorovať "riziká, ktoré môžu spôsobiť nafúknutie bublín na trhoch".
      Prezident brazílskej centrálnej banky Henrique Meirelles uviedol, že "výsledkom je veľká expanzia likvidity, ktorú Spojené štáty neabsorbujú v plnej miere. Takže táto likvidita bude smerovať do ostatných krajín, ako je napríklad Brazília, ktoré rastú." Dodal, že Brazília už prijala opatrenia, aby "zabránila nafukovaniu bublín v ekonomike". Podľa brazílskeho ministra obchodu Welbera Barrala je rozhodnutie Fed dôvodom pre obavy, keďže môže viesť k protekcionizmu, "ktorý sa šíri veľmi rýchlo".

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona