Rozhodnuté! Maďarsko definitívne odmietlo globálnu minimálnu daň pre nadnárodné spoločnosti

NETKY.SK • 22 Jún 2022, 06:00 • 2 min
Rozhodnuté! Maďarsko definitívne odmietlo globálnu minimálnu daň pre nadnárodné spoločnosti

BUDAPEŠŤ – Proti globálnej minimálnej dani hlasovalo 118 poslancov, 32 bolo proti a 6 poslancov sa zdržalo hlasovania, zistil spravodajca TASR v Budapešti v komerčnej televízii ATV.

slovakia

left justify in out

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v utorok v skrátenom legislatívnom konaní odmietli zavedenie minimálnej dane z príjmu veľkých nadnárodných spoločností. Podľa argumentov vládneho bloku Fidesz-KDNP by takáto daň ohrozila konkurencieschopnosť Maďarska. Opozičné strany však tvrdia, že vláda premiéra Viktora Orbána sa postavila jednoznačne na stranu nadnárodných spoločností.

 

img

 

ATV pripomína, že Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v roku 2018 iniciovala rokovanie o globálnej minimálnej dani pôvodne pre veľké technologické spoločnosti, čo podporovala vtedy aj maďarská vláda. Podľa vládnej strany Fidesz však Európsky parlament začal pracovať na takzvanom druhom pilieri, ktorý by túto daň vo výške 15 percent rozšíril aj na všetky nadnárodné korporácie.

 

 

Predseda hospodárskeho výboru parlamentu za Fidesz Erik Bánki povedal, že takáto nová európska smernica by spôsobila zníženie konkurencieschopnosti Maďarska. Pre vyššie zdanenie by nadnárodné spoločnosti svoj zisk vyniesli z krajiny, preto maďarská vláda naďalej podporí iba pôvodný návrh zdanenia technologických nadnárodných spoločností. Z opozičných strán odmieta globálnu minimálnu daň iba Hnutie naša vlasť, ktorá oznámila, že jej postoj je rovnaký ako postoj vlády.

 

Možno vás zaujme: Orbán sa jasne vyjadril! Ako rozhodne Maďarsko pri kandidatúre Ukrajiny do EÚ?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies