Rozhodnuté: Lajčák generálnym tajomníkom OSN nebude, zhodli sa na Guterresovi

NETKY.SK • 5 Október 2016, 18:03 • 2 min
Rozhodnuté: Lajčák generálnym tajomníkom OSN nebude, zhodli sa na Guterresovi

BRATISLAVA - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák generálny tajomník Organizácie Spojených národov nebude, Bezpečnostná rada OSN sa dnes totiž zhodla na portugalskom expremiérovi Antóniovi Guterresovi.

slovakia

left justify in out

Podľa medializovaných informácií dostal 13 podporných hlasov, ale žiadne veto. Jeden hlas "bez názoru" bol od stáleho člena BR OSN, jeden od nestáleho. Formálne hlasovanie bude podľa ruského veľvyslanca pri OSN Vitalyho Churkina vo štvrtok. Generálnym tajomníkom teda nebude ani žena, ani kandidát z východoeurópskej skupiny. Ani jedna z týchto kategórií ešte svojho generálneho tajomníka nemala.

 

Lajčák dostal podľa dostupných informácií sedem pozitívnych hlasov, šesť negatívnych, z toho dve vetá a dva bez názoru. Rovnaké čísla mal aj Srb Juk Jeremić, ten však dostal o veto naviac. Za nimi nasledovala Bulharka, šéfka UNESCO Irina Boková so siedmimi pozitívnymi, siedmimi negatívnymi hlasmi a jedným bez názoru. Za nimi nasledujú expremiérka Nového Zélandu Helen Clark (6-8-1), argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorra (5-7-3), slovinský expremiér Danilo Turk (5-8-2). S rovnakým výsledkom skončila aj eurokomisárka pre rozpočet a druhá Bulharka, ktorá do boja vstúpila iba minulý týždeň, Kristalina Georgieva. Macedónsky diplomat Srgjan Kerim bol predposledný s výsledkom päť pozitívnych, deväť negatívnych hlasov a jeden hlas bez názoru. Posledná skončila Moldavka Natalia Gherman (3-11-1).


Dnešné hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN bolo prvé, keď si stáli členovia (USA, Veľká Británia, Francúzsko, Rusko, Čína) mohli uplatniť právo veta. Tomuto hlasovaniu predchádzalo päť indikatívnych kôl, v ktorých 15 krajín BR OSN vyjadrilo svoj názor o kandidátoch spôsobom "podporujem", "nepodporujem" a "nemám názor". V týchto hlasovaniach sa Lajčák umiestnil raz v strede rebríčka, raz na predposlednom mieste, dvakrát za sebou skončil druhý a v poslednom hlasovaní na treťom mieste.

 

"Bola dosiahnutá dohoda. Členova BR OSN ma zvolia za nového generálneho tajomníka OSN. Som poctený a šťastný," reagoval Guterres na Twitteri.


Prvotné reakcie analytikov upozorňujú na to, že východoeurópska skupina ako jediná ešte svojho šéfa OSN nemala. Myslia si, že to vytvára nebezpečný precedens do budúcnosti. Tohtoročný výber generálneho tajomníka OSN sa líši od tých predchádzajúcich. Bol otvorenejší a transparentnejší. Vlády boli oficiálne vyzvané, aby nominovali svojho kandidáta. Tí absolvovali aj tzv. hearingy, čiže vypočutia, v ktorých prezentovali svoju víziu a odpovedali na otázky diplomatov aj verejnosti. Potom, čo sa 15-členná Bezpečnostná rada zhodla na mene, kandidáta odporučí Valnému zhromaždeniu. To kandidáta schváli, ak kandidát dostane nadpolovičný počet hlasov. Nový generálny tajomník sa funkcie ujme od 1. januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona