Rozhodnuté: Dušan Kováčik ostáva na čele Úradu špeciálnej prokuratúry

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 18:05 • 2 min
Rozhodnuté: Dušan Kováčik ostáva na čele Úradu špeciálnej prokuratúry

BRATISLAVA - Dušan Kováčik ostáva na čele Úradu špeciálnej prokuratúry aj ďalšie funkčné obdobie. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď mu v tajnej voľbe odovzdali 92 hlasov z celkového počtu 118.

slovakia

left justify in out

Proti Kováčikovi hlasovalo 17 poslancov, zdržali sa deviati. Kováčik bol jediným uchádzačom o tento post.
     

Dušan Kováčik je špeciálnym prokurátorom od roku 2004, teda dve funkčné obdobia. To aktuálne mu končí 31. augusta. Po novom bol však zvolený až na sedem rokov. Jeho kandidatúru predložil do NR SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár aj s odôvodnením, že Kováčik sa prejavuje ako nesmierne pracovitý, húževnatý a erudovaný prokurátor. "Vyzdvihujem jeho riadiace schopnosti, odborné znalosti, zodpovedný prístup a psychickú vyrovnanosť," uvádza v odôvodnení Čižnár.
     

Názor opozície je však opačný. Predstavitelia SaS vyhlásili, že konkurz na špeciálneho prokurátora, do ktorého sa prihlásil len jeden záujemca, je paródiou výberového konania. Podľa Ľubomíra Galka (SaS) má Kováčik v opätovnej kandidatúre podporu len tých strán, ktorým vyhovuje jeho doterajšia nečinnosť, a to Smeru-SD a SDKÚ-DS. "Je jasné, prečo tieto dve strany, ich členovia a ich klienti, ktorí lietajú v závažných kauzách ako financovanie politických strán a Gorila, podporujú opätovnú kandidatúru pána Kováčika. On totiž mnohých činovníkov zachránil pred trestným stíhaním a zrejme aj pred odsúdením," povedal Galko. Dušan Kováčik je podľa neho kľúčovou postavou pri udržiavaní "nemravného systému privilégií a beztrestnosti pri živote".
     

Daniel Lipšic (nezaradený) je presvedčený, že špeciálna prokuratúra nenaplnila očakávania, ktoré do nej boli vkladané. Poslanec sa nazdáva, že na post špeciálneho prokurátora by mal byť nominovaný človek s úspechmi v boji so zločinom. Za úspech Lipšic nepovažuje zastavovanie trestných stíhaní.
     

Podľa Jána Figeľa (KDH) Úrad špeciálnej prokuratúry potrebuje zmenu, viac odvahy a nasadenia v boji s korupciou. "To, čo vnímam na tejto voľbe za najväčšie negatívum, je tá samotná procedúra. Máme výberové konanie, do ktorého sa neprihlásil nikto iný len Dušan Kováčik. Pre mňa je to niečo nezdravé," povedala Lucia Žitňanská (Most-Híd).
     

"To, že sa nikto neprihlásil, nesvedčí o tom, že tam nie je dosť odborníkov. Ale niektorí prokurátori nemajú záujem o to, že budú pretriasaní médiami a politikmi," reagoval Dušan Muňko zo Smeru-SD. Zdôraznil, že Kováčik sa počas svojho pôsobenia nedopustil ničoho, prečo by nemohol opäť kandidovať na tento post. Podobný postoj vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý označil Kováčika za človeka na svojom mieste, s ktorým sa nespájajú žiadne škandály ani kauzy.
     

Kováčik pred piatimi rokmi, 23. apríla 2009, získal v tajnej voľbe v Národnej rade od poslancov 117 hlasov. Prítomných bolo vtedy 139 poslancov. Jeho protikandidátom bol súčasný námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Po prvý raz bol Kováčik zvolený za špeciálneho prokurátora 12. mája 2004 počas vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Zo 138 prítomných poslancov parlamentu zaňho hlasovalo 118.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies