Rozhodcovia budú sprejovať, góly uvidia na hodinkách

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 16:53 • 2 min
Rozhodcovia budú sprejovať, góly uvidia na hodinkách

SAO PAULO - Vo štvrtkovom otváracom zápase Brazília - Chorvátsko na futbalových majstrovstvách sveta 2014 zažije svoju premiéru na veľkom turnaji technológia, ktorá bude informovať rozhodcov prostredníctvom špeciálnych hodiniek o strelených góloch.

slovakia

left justify in out

Pred štyrmi rokmi na MS v Juhoafrickej republike rozhodca neuznal vyrovnávajúci gól Angličana Franka Lamparda na 2:2 v osemfinálovom súboji s Nemeckom, keď bola lopta celým svojím objemom za bránkovou čiarou. "Albión" napokon prehral zápas o postup medzi elitnú osmičku 1:4. V Brazílii by sa takéto chyby nemali opakovať. 

 

Každú bránku na ihrisku bude snímať sedem vysokorýchlostných kamier, ktoré bleskovo odošlú údaje do počítača na štadióne a ten v priebehu jedinej sekundy informuje rozhodcu o strelenom góle. "Píšeme históriu. Fanúšikovia nechcú debaty o tom, či gól padol alebo nie. Chcú to jednoducho vedieť a my im to umožníme," citoval portál iSport.cz Dirka Broichhausena, generálneho manažéra spoločnosti GoalControl, ktorá systém vyvinula a vyskúšala na Pohári konfederácií FIFA 2013. "Majstrovstvá sveta sú pre nás mimoriadne dôležité, nemôžeme si dovoliť chybu. Veríme, že presvedčíme skeptikov o tom, že aj technológie majú vo futbale svoje miesto," dodal Broichhausen. "Gólové hodinky" si pochvaľujú aj rozhodcovia. "Je to úžasná pomoc a absolútne spoľahlivá. Vítame ju s otvorenou náručou," vyhlásil anglický arbiter Howard Webb.

 

Na svetovom šampionáte v Brazílii budú arbitri používať aj značkovací sprej, ktorý má poslúžiť na označenie miesta, odkiaľ sa má zahrávať štandardná situácia a kde má stáť "múr" hráčov. Sprej vyvinuli v Argentíne a Brazílii. Používanie spreja, ktorý po minúte zmizne z trávnika, sa osvedčilo na svetových šampionátoch hráčov do 20 a 17 rokov i na lanských MS klubov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies