Rozhnevaný Žilinka hovorí o kopnutí si do prokurátora!

NETKY.SK • 31 Január 2022, 14:32 • 2 min
Rozhnevaný Žilinka hovorí o kopnutí si do prokurátora!

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka má svoju cestu do Moskvy vysvetľovať aj na Ústavnoprávnom výbore Národnej rady (NR) SR. Dnes však výbor nebol uznášaniaschopný! Maroš Žilinka považuje jeho pozvanie na rokovanie Zahraničného výboru Národnej rady SR (NR SR) za „svojím spôsobom“ absurdné. Ide podľa neho o súčasný nebezpečný trend „kopnúť si do generálneho prokurátora“.

slovakia

left justify in out

Žilinka mal dnes vysvetľovať svoju cestu Moskvy, kde podpísal Program spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou Ruskej federácie na roky 2022 a 2023. Výbor však nebol uznášaniaschopný pre neúčasť viacerých poslancov. Následne ho zvolali na utorok. Žilinka po skončení výboru zdôraznil, že cestou do Ruska neporušil žiadne predpisy. „Program spolupráce na roky 2022 a 2023 som uzatváral so svojím rezortným kolegom, generálnym prokurátorom Ruskej federácie. S kým som mal podpísať takýto protokol? To je môj rezortný kolega,“ vysvetlil Žilinka s tým, že na každom jednom stretnutí prízvukoval zákonnosť, dohľad nad zákonnosťou a ochranou základných práv a slobôd. Slovenský generálny prokurátor zároveň zdôraznil, že na oslavách sa zúčastnilo 30 krajín vrátane niektorých predstaviteľov prokuratúr krajín Európskej únie (EÚ).

 

img

 

Okrem cesty chcú členovia výboru hovoriť aj o súdnej mape a návrhu novely Trestného zákona. Šéf výboru Milan Vetrák (OĽaNO) pre TASR potvrdil, že Žilinka sa na výbore zúčastní. Príde spolu s prvým námestníkom generálneho prokurátora Jozefom Kanderom.

 

Riešiť s ním chcú aj problematiku súdnej mapy z pohľadu prokuratúry a tiež jeho hodnotenie aktuálnej novely Trestného zákona predloženej ministerstvom spravodlivosti. Šéfa prokurátorov sa tiež chcú pýtať na aktuálnu situáciu na Generálnej prokuratúre SR. Témou má byť využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku. 

 

img

 

Žilinka sa dnes vyjadril aj k slovám ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) o tom, že poslal pripomienky k dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými (USA) preto, lebo si pripravoval svoju cestu na stretnutie s človekom, ktorý je na sankčnom zozname EÚ v Moskve. Generálny prokurátor povedal, že pozvanie na oslavy dostal ešte 10. septembra 2021 a obranná dohoda bola predstavená až na konci decembra 2021. V súvislosti so svojou cestou do Moskvy komunikoval aj s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Moskve. „Vedeli, aké dokumenty mienime podpísať. Ani jedenkrát neprišiel ani len náznak, že neodporúčajú návštevu generálneho prokuratúra na týchto oslavách,“ uzavrel Žilinka s tým, že v čase, keď potvrdil svoju účasť, o dohode medzi Slovenskom a USA nevedel a jeho návšteva Ruska nebola s dohodou nijako spojená.

 

Súvisiaci článok: Maroš Žilinka dostane pozvanie na výbor, aby vysvetlil témy, ktoré rezonujú v spoločnosti

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona