Rozhlasovú „obrátenú pyramídu“ v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

NETKY.SK • 31 Január 2018, 10:16 • 2 min
Rozhlasovú „obrátenú pyramídu“ v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

BRATISLAVA - Pamiatkový úrad zaradil budovu Slovenského rozhlasu v Bratislave na zoznam národných kultúrnych pamiatok. V minulosti sa vo svojej kategórii stala aj víťazom ankety Stavba storočia.

slovakia

left justify in out

Budova je verejnosti známa ako "obrátená pyramída". "Reprezentuje architektonické dedičstvo povojnovej modernej architektúry, je jedným z vrcholných diel neskorého modernizmu na Slovensku v jej najexpresívnejšej experimentálnej forme," informujú pamiatkári na svojom webe.

 

Dielo slovenských architektov Štefana Ďurkoviča a Štefana Svetka podľa nich presahuje svojimi kvalitami národný význam. "Ako výnimočné dielo stredoeurópskej moderny bola budova Slovenského rozhlasu publikovaná v renomovaných zahraničných vydavateľstvách a časopisoch," uviedli pamiatkari s tým, že kľúčové nahrávacie priestory a koncertná sála v pôvodnom architektonickom riešení sú unikátne v rámci celého Slovenska.

 

Budova Slovenského rozhlasu je dodnes vnímaná ako jeden z neskoromoderných symbolov Bratislavy, pripomínajú pamiatkari. V roku 2001 sa stala víťazom ankety Stavba storočia v kategórii Občianske stavby. "Vďaka ľahkej čitateľnosti v panoráme mesta sa tento neobyčajne silný architektonický solitér zaraďuje medzi kľúčové prvky urbanizmu," dodali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies