Rozdrobenosť samospráv je neefektívna: Riešením by mohlo byť zlučovanie malých obcí

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 10:59 • 2 min
Rozdrobenosť samospráv je neefektívna:  Riešením by mohlo byť zlučovanie malých obcí

BRATISLAVA - Priestor na rozvoj obcí a zlepšenie kvality ich služieb existuje aj pri nezmenenom objeme finančných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Problémom však je, že slovenská samospráva je dnes rozdrobená, čo vedie k neefektívnemu vykonávaniu správy. Riešením by mohlo byť sústredenie výkonu do väčších celkov. Obce by tak mohli získať dodatočné zdroje na financovanie rozvoja. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií a katedry verejnej správy a regionálneho rozvoja Ekonomickej univerzity v Bratislave.

 

Analýza ukázala, že sústredenie výkonu správy obcí do väčších celkov uvoľní finančné zdroje, ktoré sa pri zachovaní alokácie v danej lokalite môžu použiť napríklad na výstavbu materských škôlok, domovov sociálnych služieb, opravu ciest, ale aj na získanie kvalitnejších ľudských zdrojov. "Až 92 % všetkých obcí na Slovensku má menej ako 3000 obyvateľov. Slovensko má viac ako 3,5-násobne vyšší podiel starostov a viac ako dvojnásobne vyšší podiel komunálnych poslancov na 100.000 obyvateľov ako priemer v Európskej únie," upozorňuje IFP.

 

Až 92 % obcí na Slovensku má menej než 3000 obyvateľov. Rozdrobenosť samospráv tak vedie k vysokému podielu výdavkov na samotný výkon správy. "Obce do 250 obyvateľov minú viac ako polovicu všetkých výdavkov na výkon správy, teda na úkor rozvoja obce a kvalitného poskytovania služieb," uvádza sa v analýze. Naopak, obce s počtom obyvateľov 20.000 až 50.000 minú na výkon správy len 10 % svojich výdavkov. Rozdrobenosť samospráv taktiež obmedzuje možnosť čerpania eurofondov. "Aj tá najmenšia obec má poskytovať rovnaké služby pre občanov ako krajské mestá, to však z objektívnych dôvodov nie je možné," konštatuje sa v analýze.

 

Vytváraním spoločných obecných úradov riešia obce nedostatočnú kapacitu zabezpečovania všetkých svojich kompetencií. "Z krátkodobého hľadiska sa javí najvhodnejšie sústrediť výkon správy do matričných obvodov," priblížil IFP s tým, že takto by sa uvoľnilo 181 miliónov eur ročne. "Zo strednodobého hľadiska je však vhodné uvažovať nad sústredením výkonu správy do mikroregiónov, ktoré by prinieslo až 316 miliónov eur ročne," vyčíslil IFP.

 

Analytici sú navyše presvedčení, že sústredením výkonu správy by súčasné obce nestratili svoju identitu. "Zároveň by nemalo dochádzať k znižovaniu alokácie finančných zdrojov pre danú lokalitu a obce by nestratili možnosť ovplyvňovať rozhodovanie o ich využití," uvádza sa v analýze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies