Rozdiely vo vzdelaní rómskej a majoritnej populácie sú priepastné

NETKY.SK • 23 Február 2017, 15:39 • 2 min
Rozdiely vo vzdelaní rómskej a majoritnej populácie sú priepastné

BRATISLAVA - Rozdiely v dosiahnutom vzdelaní medzi rómskou a majoritnou populáciou sú priepastné a nezmenšujú sa.

slovakia

left justify in out

"Vo vekovej kategórii 20- až 64-ročných má najvyššie dosiahnuté stredné vzdelanie 75 percent majoritnej populácie, no len 18 percent Rómov," uvádza sa v materiáli Ministerstva vnútra SR. Viac ako 18 percent rómskej populácie neskončí riadne základnú školu. Situáciu majú zlepšiť akčné plány, ktoré tento týždeň schválila vláda.

 

"Dôvody slabších vzdelávacích výsledkov, vyššej miery školskej neúspešnosti a nepokračovania v ďalšom štúdiu vyplývajú nielen z nízkej vzdelanostnej úrovne a nepriaznivej socioekonomickej situácie," poukazuje sa v materiáli. Dôvodom má byť aj nedostatočná pripravenosť vzdelávacieho systému reagovať na sociálne znevýhodnenie, vytvárať inkluzívne vzdelávacie prostredie a zohľadňovať kultúrne špecifiká aj individuálne potreby detí a žiakov.

 

"Zlepšenie dostupnosti vzdelania na všetkých vzdelávacích stupňoch, skvalitnenie vzdelávacích postupov a metód, zvýšenie personálnych kapacít škôl a odborných kompetencií pedagógov sú nevyhnutné podmienky na adresnú podporu žiakov zo znevýhodneného prostredia, zlepšovanie ich vzdelávacích výsledkov, rozširovanie možností ďalšieho štúdia, a tým aj pracovného uplatnenia sa v dospelosti," píše ministerstvo. Nevyhnutným má byť aj predchádzanie neodôvodnenému zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnych škôl, ako aj vytváranie podmienok na ich vzdelávanie sa aj v materinskom jazyku.

 

Kabinet tento týždeň schválil akčné plány Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 na roky 2016-2018. Podľa vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Ábela Ravazsa (Most-Híd) majú priniesť lepšiu finančnú gramotnosť Rómov, rómske deti v normálnych základných školách a nie v špeciálnych, možno aj v stredných školách či menej dlhodobo nezamestnaných ľudí. Na opatrenia by malo ísť spolu viac ako 300 miliónov eur, najviac - vyše 170 miliónov eur, práve do oblasti vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies