Rozdiely v konkurencieschopnosti členov eurozóny sa zväčšujú

NETKY.SK • 5 September 2012, 11:19 • 2 min
Rozdiely v konkurencieschopnosti členov eurozóny sa zväčšujú

Rozdiely v konkurencieschopnosti členov eurozóny sa zväčšujú

slovakia

left justify in out

imgV dôsledku dlhovej krízy sa rozdiely v konkurencieschopnosti medzi 17 členmi eurozóny znovu prehĺbili. Medzi nimi zostáva na poslednom mieste Grécko. V Správe o globálnom indexe konkurencieschopnosti 2012 - 2013, ktorú dnes zverejnilo Svetové ekonomické fórum (WEF) v Ženeve, sa grécka ekonomika medziročne prepadla o šesť miest na 96. pozíciu medzi 144 hodnotenými krajinami.
      Nemecko, šieste, už nie je tretie najlepšie z eurozóny, voči vlaňajšku ho predstihlo Holandsko. Z vlaňajšej štvrtej priečky na tretiu sa prebojovalo Fínsko. Spojené štáty síce strácajú konkurencieschopnosť, ale zachovávajú si povesť krajiny s najlepším vzťahom k inováciám. Pred Fínskom zostali v celkovom skóre Singapur a vedúce Švajčiarsko.
      Experti hodnotia schopnosti Grécka horšie ako viaceré rozvojové krajiny. Zaostalo za Vietnamom (75.), Botswanou (79.) a dokonca aj za 85. Kambodžou.
      Konečné skóre krajín sa vyratúva z 12 kritérií. Medzi nimi sú rámcové ekonomické podmienky štátu, vývojový štandard podľa finančných trhov a stav infraštruktúry.
      Slovensko sa prepadlo na 71. priečku. Oproti vlaňajšku kleslo o dve miesta.
      Poradie v prvej desiatke je nasledujúce: Švajčiarsko, Singapur, Fínsko, Švédsko, Holandsko, Nemecko, Spojené štáty, Veľká Británia, Hongkong a Japonsko. Čína je na 29. pozícii.
      Pred Slovenskom sa z Vyšehradskej štvorky umiestnilo Maďarsko na 60., Poľsko na 41. a Česko na 39. mieste. Kým Česko medziročne kleslo o jedno, Maďarsko sa prepadlo o 12 miest a Poľsko sa z minuloročnej pozície nepohlo.
      Čína je podľa správy 29. a Rusko 67. Čína klesla o tri miesta, Rusko o jedno.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies