Rozdiely medzi regiónmi EÚ sa zmiernili, zmeniť to však môže kríza

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:33 • 2 min
Rozdiely medzi regiónmi EÚ sa zmiernili, zmeniť to však môže kríza

Rozdiely medzi regiónmi EÚ sa zmiernili, zmeniť to však môže kríza

slovakia

left justify in out

Kohézna politika je úspešnou politikou Európskej únie (EÚ), za posledné roky totiž napomohla zmierniť rozdiely regiónov únie. "Pravdou tiež je, že súčasná ekonomická kríza môže byť potenciálnym nebezpečenstvom, rozdiely sa môžu znovu zväčšiť, no musíme urobiť všetko preto, aby sme tomu zabránili," konštatoval dnes v Bratislave eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn na tlačovej konferencii po stretnutí s ministrami krajín V4, Bulharska, Rumunska a Slovinska zodpovednými za regionálnu politiku.
V prípade kohéznej politiky je podľa eurokomisára dôležité sústrediť sa na jej výsledky. "Pre budúcnosť navrhujeme takú kohéznu politiku, ktorá zastreší všetky regióny, regionálna politika je politikou investovania, kladenia silného dôrazu na regióny," podotkol. Zmierniť by sa tak mali disparity medzi regiónmi únie.
Ministri na dnešnom stretnutí prijali 12 základných záverov. Podľa slovenského šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) ide najmä o podporu hlbšej integrácie fondov, územnej súdržnosti, posilnenie politického rámca pre kohéznu politiku či apel na Európsku komisiu (EK), aby čím skôr v priebehu budúceho roka pripravila konkrétne návrhy pre nový rámec európskej politiky súdržnosti.
"Ide o pohľad nových členských krajín, zároveň krajín, ktorých sa politika súdržnosti výrazne dotýka a ktoré chcú, aby táto politika pokračovala, bola modernizovaná, integrovaná a zameraná viac na výsledky," konštatoval Figeľ. Tieto závery hovoria podľa neho o silnejšom strategickom viacročnom programovaní.
Ako dodal aj maďarský minister pre národný rozvoj Tamás Fellegi, jeho krajina chce presadzovať v úniovej kohéznej politike viac solidarity, zvýšenie efektívnosti, ako aj boj s regionálnymi a subregionálnymi rozdielmi. Práve Maďarsko má v januári budúceho roka prebrať po Belgicku predsedníctvo EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies