Rozdielny prístup? EK neuplatňuje rozpočtové pravidlá rovnako pri veľkých a malých štátoch

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 11:40 • 2 min
Rozdielny prístup? EK neuplatňuje rozpočtové pravidlá rovnako pri veľkých a malých štátoch

BRUSEL - - Ministri financií eurozóny majú obavy, že Európska komisia (EK) používa dvojitý meter a neuplatňuje rozpočtové pravidlá bloku rovnako v prípade veľkých a malých štátov. To podkopáva dôveru v tieto pravidlá. Vyhlásil to dnes Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, v Európskom parlamente. Informovali o agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Podľa Dijsselbloema sa zdá, že komisia zvýhodňuje väčšie štáty. Poukázal pritom na jej prístup k Francúzsku, Španielsku a Portugalsku, ktorý vyvoláva otázniky nad predvídateľnosťou a objektívnosťou uplatňovania rozpočtových pravidiel.

 

"Ak majú členské štáty pocit, že sú rozhodnutia EK len veľmi ťažko zrozumiteľné, ťažko predvídateľné a neobjektívne, a že možno robí rozdiely medzi veľkými a malými štátmi, tak to vyvoláva veľké znepokojenie," povedal Dijsselbloem poslancom.

 

Dodal, že to cíti na stretnutiach Euroskupiny. Registruje, že ministrov to začína mierne znepokojovať. Komisia by si podľa neho mala uvedomiť, že tzv. Pakt stability a rastu je v jej rukách. Mala by ho chrániť, a ak majú niektorí ľudia pocit, že má rozdielny prístup k členským štátom, bude čoraz ťažšie požadovať od nich, aby dodržiavali pravidlá, na ktorých sa dohodli.

 

Predseda EK Jean-Claude Juncker minulý mesiac napríklad uviedol, že Francúzsku komisia povolila väčšiu flexibilitu pri uplatňovaní pravidiel Paktu stability a rastu jednoducho "preto, že je to Francúzsko".

 

Dijsselbloem upozornil, že takéto odôvodnenie je živnou pôdou pre obavy, zvlášť malých štátov, z rozdielneho prístupu EK k veľkým a malým členom eurozóny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies