Rozdielne rozhodnutie súdov pri Uber a Taxify je podľa IDH neférové

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 14:34 • 2 min
Rozdielne rozhodnutie súdov pri Uber a Taxify je podľa IDH neférové

BRATISLAVA - Rozdielne rozhodnutie súdov pri spoločnostiach súvisiacich so službami prepravy osôb Uber a Taxify sú znepokojujúce. Uviedol to Rastislav Cenký, riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) na aktuálne negatívne rozhodnutie súdu v prípade zákazu činnosti pre službu Taxify.

slovakia

left justify in out

"Základom mestskej mobility a súvisiacich dopravných služieb musia byť férové a jasné podmienky, ktoré platia pre všetkých rovnako. Rozdielne rozhodnutie súdov podľa nás v rovnakej veci vnímame so znepokojením, keďže obe služby, respektíve mobilné aplikácie, na ktorých sú tieto služby založené, fungujú na takmer rovnakom princípe," zdôraznil Cenký.

 

Pripomenul, že IDH dlhodobo upozorňuje na potrebu aktualizácie legislatívy dotýkajúcej sa taxislužieb, ktorá je neoddeliteľným doplnkom verejnej osobnej dopravy a na potrebu zosúladiť legislatívu a podmienky prevádzkovania taxislužby s novými trendmi, súčasnými potrebami spoločnosti a požiadavkami zákazníkov - cestujúcich.

 

"Potrebujeme mať pravidlá, ktoré odstránia nadbytočnú, zastaranú a neúčelnú reguláciu, ale súčasne zákazníkom zabezpečia bezpečnú, dôveryhodnú, komfortnú a zodpovednými inštitúciami kontrolovateľnú prepravu," podčiarkol.

 

Doplnil, že príklady zo zahraničia, napríklad v Estónsku, potvrdzujú, že služby zdieľanej jazdy ako Uber či Taxify môžu koexistovať spolu s tradičnými taxislužbami. Služby zdieľanej ekonomiky však nemôžu pôsobiť v akejsi šedej zóne ekonomiky krajiny. "Nová legislatíva by mala dať jasnú odpoveď, ako umožniť transparentné podnikanie pre všetky subjekty pôsobiace na trhu," dodal Cenký.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies