Rozdielnu kvalitu majú v európskych štátoch aj kozmetické produkty

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 17:00 • 2 min
Rozdielnu kvalitu majú v európskych štátoch aj kozmetické produkty

Bratislava – Kvalita nie len potravín ale už aj kozmetiky od toho istého výrobcu, nie rovnaká, ale mení sa podľa krajiny v ktorej sa dostáva ku konečnému spotrebiteľovi.

slovakia

left justify in out

Minulý mesiac sa prevalil škandál rozdielnej kvality potravín, pričom niektoré krajiny vrátane SR mali byť poškodzované menej kvalitným tovarom. Po veľmi turbulentnom období kedy bola na pretrase táto téma aj v našich parlamentoch, Brusel sa zaviazal prešetriť okolnosti za akých dochádza k týmto rapídnym rozdielom.

 

Prieskumy ukazujú, že napríklad mäsový produkt, ktorý bude vyvážaný do Nemecka, bude mať oveľa väčší podiel mäsa, menší pomer múky ako ten istý výrobok vyvážaný na slovenský trh.

 

Rozdiely v kvalite už odhalili aj v drogistickom tovare a kozmetike. „Podľa predbežného zistenia sa to netýka len krajín Vyšehradskej štvorky a nejde len o potraviny, ale napríklad aj o drogériu,“ spresňuje eurokomisárka Věra Jourová, ktorá má na starosti práve ochranu spotrebiteľa. Ďalej uistila, že požiada národné obchodné inšpekcie o porovnávanie produktov na jednotlivých trhoch, aby sa zistilo, aký veľký je problém s rôznou kvalitou pri zdanlivo zhodných výrobkoch.

 

Komisia by mala predložiť výsledky s právnym rozborom v júni. Nápravu by mali následne zabezpečiť národné inšpekcie. 

 

Závery skúšok, ktoré porovnávali ten istý tovar v dvoch krajinách prišli k záveru, že výrobcovia úmyselne zlacňujú na úkor kvality. No niektorí asi zabúdajú na to, že spotrebiteľovi začína viac záležať na kvalite ako na cene, mnohí sú ochotní si jednoducho priplatiť za kvalitnejší, zdravší a overený výrobok. Koľkokrát radšej siahnu po produkte, ktorý je distribuovaný od menších a menej známych dodávateľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona