Rozdelenie Československa nám pomohlo, tvrdí Fico

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 16:37 • 2 min
Rozdelenie Československa nám pomohlo, tvrdí Fico

BRATISLAVA - Rozdelenie Československa nám prospelo. Vyhlásil to premiér Robert Fico s tým, že Slovensku osamostatnenie umožnilo vyrovnať rozdiely medzi oboma krajinami a vylepšiť svoje ekonomické postavenie.

slovakia

left justify in out

"Tempo približovania sa priemeru únie je na Slovensku rýchlejšie ako v prípade Českej republiky," povedal na dnešnom diskusnom fóre HNClub, na ktorom sa zúčastnil aj český premiér Petr Nečas. 

Ocenil však, že majú podobné názory s Nečasom, ktoré sa prejavujú napríklad pri vyjednávaní s Bruselom. "Vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou sú lepšie, ako boli pred dvadsiatimi rokmi," myslí si Fico. Český premiér by v prípadnom referende o rozdelení Česko-Slovenska pred dvadsiatimi rokmi nehlasoval. "Podľa mňa by referendum nemalo zmysel," skonštatoval. "Kľúčové bolo, že sa všetkým uľavilo, že sme sa dokázali dohodnúť," dodal. 

Česká republika na rozdiel od Slovenska nevstúpila, a ani neplánuje vstúpiť do eurozóny. Podľa Nečasa však nejde o ideologické, ale len o čisto ekonomické rozhodnutie, držanie českej koruny je podľa neho pre českú ekonomiku výhodnejšie ako pristúpenie k euru. Chápe však rozhodnutie Slovenska vstúpiť do eurozóny, keďže to pre nás ako pre majú krajinu môže byť prospešnejšie. "Je však otázne, či je v posledných dvoch rokoch eurozóna dobrou adresou," podotkol Nečas. 

"Euro bolo, je a bude úspešný príbeh pre Slovensko," oponoval Fico. "Za obdobie odkedy máme euro, Slovenská republika nemohla povedať, že na to dopláca," povedal s tým, že mnohé krajiny nám vstup do eurozóny pred rokmi úprimne závideli. Keďže sme malá a otvorená ekonomika, mali by sme podľa neho podporovať hlbšiu integráciu únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies