Rozdelenie Bitcoinu nateraz zažehnané: Cena opäť rastie!

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 14:09 • 2 min
Rozdelenie Bitcoinu nateraz zažehnané: Cena opäť rastie!

LONDÝN – Pre používateľov Bitcoinu sa stal 1. august 2017 veľmi dôležitým dátumom. V tento deň totiž mal nastať obávaný hard fork. Nastal by v dôsledku prijatia nových protokolov, aby sa určilo, ako sa majú kryptomeny ďalej škálovať v dôsledku rýchlemu rastu používateľov a počtu transakcií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V období pred touto udalosťou sa investori a burzy vyhýbali kryptomenám, predávali svoje podiely a dokonca sa pripravovali na uzavretie transakcií s cieľom vyhnúť sa chaotickému stavu spôsobenému vytvorením dvoch samostatných Bitcoinov. Keďže sa ťažiarska komunita spojila s návrhom na zvýšenie celkového počtu transakcií, ktoré môže sieť spracovať, tak sa zdá, že nepríde ku kontroverznému rozdeľovaciemu opatreniu Bitcoin Improvement Proposal 148 (BIP 148).

 

img

 

Prichádza BIP 91

Obavy z toho, že by sa musel implementovať BIP 148 (čo by malo za následok hard fork), sa v posledných dňoch začali znižovať. Stalo sa tak najmä kvôli rastúcej podpore pre BIP 91, čiže alternatívnemu návrhu na riešenie problému s transakciami, ktorý zvýši veľkosť bloku. Napriek tomu, že vplyv BIP 91 môže byť v určitých smeroch škodlivý pre ťažiarsku komunitu, tí prejavili zvýšený záujem o návrh ako prostriedok na dosiahnutie škálovateľnosti bez toho, aby museli rozdeliť Bitcoin na dve samostatné meny.

Cena Bitcoinu opäť rastie

Keďže sa Bitcoin vyhol hard forku, jeho cena začala od konca minulého týždňa opäť rásť. Počas prvých 24 hodín od schválenia BIP91 sa hodnota Bitcoinu zvýšila o 28% a dosiahla úroveň takmer 3.000 USD. Bitcoin, ktorý v posledných týždňoch mierne stagnoval, takmer dosiahol svoju historicky rekordnú úroveň.

 

img

 

Pozor, stále však existuje malá pravdepodobnosť, že sa niečo pokazí. Zdá sa, že ťažiari vyjadrili podporu novému návrhu, ale mnohí z nich teraz musia využívať softvér, ktorý implementuje tento návrh a majú na to iba pár dní. Ak si nezachovajú väčšinu celkového výkonu siete, tak sa BIP 91 jednoducho neaktivuje. Fakt, že sa tento akútny problém podarilo nateraz vyriešiť, ešte nevyhnutne neznamená, že je vojna o Bitcoin definitívne vyhratá. Napätie medzi ťažiarmi a vývojármi Bitcoinu tu môže zostať aj po implementovaní návrhu BIP 91.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona