Rozdali ocenenia FIFA, Messi je najlepším hráčom sveta

NETKY.SK • 24 September 2019, 09:42 • 2 min
Rozdali ocenenia FIFA, Messi je najlepším hráčom sveta

BRATISLAVA - Najlepším hráčom roka 2019 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa Argentínčan Lionel Messi zo španielskeho FC Barcelona, ktorý triumfoval v ankete The Best. Neúspešnými finalistami boli Portugalčan Cristiano Ronaldo z talianskeho Juventusu Turín a Holanďan Virgil van Dijk z anglického FC Liverpool. O víťazovi rozhodli hlasy zástupcov médií, trénerov a kapitánov reprezentácií a aj fanúšikovia.

slovakia

left justify in out

Messi je vôbec prvým hráčom, ktorý získal ocenenie pre najlepšieho hráča podľa FIFA šiestykrát v kariére. V sezóne 2018/19 pomohol Barcelone k zisku domáceho titulu. Bol najlepším strelcom La Ligy aj Ligy majstrov a získal Zlatú kopačku. S Kataláncami navyše triumfoval v Španielskom superpohári. Na juhoamerickom šampionáte Copa América obsadil s Argentínou tretie miesto.

 



"Ďakujem predovšetkým ľuďom, ktorí mi pomohli získať toto ocenenie. Každé takéto ocenenie je nádherné, aj keď ich už bolo veľa. Na prvom mieste je však stále mužstvo. Chcem vyjadriť radosť z toho, že sú to so mnou aj moje deti. Prvýkrát som triumfoval pred očami oboch synov. Vždy cítim veľké šťastie, že patrím medzi týchto skvelých futbalistov, ktorí sedia v tejto miestnosti," povedal 32-ročný rodák z Rosaria počas priameho televízneho prenosu z milánskej La Scaly.

Čo sa týka ďalších kandidátov na získanie honoru The Best, Cristiano Ronaldo sa v aktuálnom roku radoval z ďalšieho reprezentačného úspechu. K triumfu na ME 2016 vo Francúzsku pridal v júni aj celkové víťazstvo v premiérovej edícii európskej Ligy národov. Okrem toho vyhral s Juventusom Turín ligový titul v talianskej Serie A. Van Dijk bol najlepším hráčom júnového finále Ligy majstrov a zahral si aj vo finále európskej Ligy národov. Už na konci augusta získal ocenenie pre najlepšieho hráča roka podľa Európskej futbalovej únie (UEFA) a stal sa prvým obrancom, ktorému sa to podarilo.

Hráčkou roka sa stala Američanka Megan Rapinoeová, ktorá doviedla národný tím USA k zlatu na MS vo Francúzsku. Cenu pre najlepšieho trénera mužského tímu si prebral Nemec Jürgen Klopp z FC Liverpool. Medzi lodivodkami ženských kolektívov uspela koučka americkej reprezentácie Jill Ellisová, ktorá je rodáčkou z Veľkej Británie. Najlepším brankárom podľa FIFA sa stal Brazílčan Alisson Becker z FC Liverpool, medzi brankárkami sa tešila Holanďanka Sari van Veenendaalová. Tá strávila minulú sezónu v Arsenale Londýn a momentálne je hráčkou Atlética Madrid.

 


Najkrajší gól v hodnotenom období strelil iba 18-ročný Maďar Dániel Zsóri, ktorý si vtedy obliekal dres Debrecínu. Cenu fanúšikov dostala Brazílčanka Silvia Greccová. Juhoameričanka navštevuje zápasy Palmeirasu v spoločnosti slepého syna a sprostredkúva mu priebeh duelov. Ocenenie fair-play patrilo hráčom anglického Leedsu United a ich trénerovi Marcelovi Bielsovi za to, že umožnili futbalistom Aston Villy streliť gól po tom, čo oni skórovali neférovým spôsobom.

 



Prvýkrát v histórii ankety The Best FIFA vyhlásila najlepšiu ženskú jedenástku roka. Nachádzali sa v nej brankárka Sari van Veenendaalová (Hol./Arsenal Londýn a Atlético Madrid), obrankyne Lucy Bronzeová (Ang./Olympique Lyon), Wendie Renardová (Fr./Olympique Lyon), Nilla Fischerová (Švéd./VfL Wolfsburg a Linköpings), Kelley O' Harová (USA/Utah Royal), stredopoliarky Julie Ertzová (USA/Chicago Red Stars), Amandine Henryová (Fr./Olympique), Rose Lavelleová (USA/Washington Spirit) a útočníčky Megan Rapinoeová (USA/Reign FC), Alex Morganová (USA/Orlando Pride) a Marta (Braz./Orlando Pride).

 



Medzi mužmi sa dostali do najlepšej základnej zostavy brankár Alisson Becker (Braz./FC Liverpool), obrancovia Matthijs de Ligt (Hol./Ajax Amsterdam a Juventus Turín), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Virgil van Dijk (Hol./FC Liverpool), Marcelo (Braz./Real Madrid), stredopoliari Luka Modrič (Chor./Real Madrid), Frenkie de Jong (Hol./Ajax Amsterdam a FC Barcelona), Eden Hazard (Belg./Chelsea a Real Madrid) a útočníci Kylian Mbappé (Fr./Paríž St. Germain), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Port./Juventus Turín)

 



FIFA pred tromi rokmi po šiestich rokoch ukončila spoluprácu s odborným periodikom France Football a zjednotená výročná Zlatá lopta FIFA existujúca od roku 2010 sa rozdelila na dve ocenenia. FIFA dala svojej bilančnej ankete rámcové pomenovanie The Best, teda Najlepší.

Víťazi jednotlivých kategórií v ankete FIFA The Best:
Najlepší hráč roka: Lionel Messi (Arg./FC Barcelona)
Najlepšia hráčka roka: Megan Rapinoeová (USA/Reign FC)
Najlepší tréner mužského tímu: Jürgen Klopp (Nem./FC Liverpool)
Najlepšia trénerka ženského tímu: Jill Ellisová (V. Brit./reprezentácia USA)
Najlepší brankár: Alisson Becker (Braz./FC Liverpool)
Najlepšia brankárka: Sari van Veenendaalová (Hol./Arsenal Londýn a Atlético Madrid)
Cena Fair-play: Hráči Leedsu United a tréner Marcelo Bielsa
Cena fanúšikov: Silvia Greccová (Brazília)
Cena Ferenca Puskása za najkrajší gól: Dániel Zsóri (Maď./DVSC Debrecín)

Najlepšia mužská jedenástka: Alisson Becker (Braz./FC Liverpool) - Matthijs de Ligt (Hol./Ajax Amsterdam a Juventus Turín), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Virgil van Dijk (Hol./FC Liverpool), Marcelo (Braz./Real Madrid) - Luka Modrič (Chor./Real Madrid), Frenkie de Jong (Hol./Ajax Amsterdam a FC Barcelona), Eden Hazard (Belg./Chelsea a Real Madrid) - Kylian Mbappé (Fr./Paríž St. Germain), Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Port./Juventus Turín)
Najlepšia ženská jedenástka: Sari van Veenendaalová (Hol./Arsenal Londýn a Atlético Madrid) - Lucy Bronzeová (Ang./Olympique Lyon), Wendie Renardová (Fr./Olympique Lyon), Nilla Fischerová (Švéd./VfL Wolfsburg a Linköpings), Kelley O' Harová (USA/Utah Royal) - Julie Ertzová (USA/Chicago Red Stars), Amandine Henryová (Fr./Olympique), Rose Lavelleová (USA/Washington Spirit) - Megan Rapinoeová (USA/Reign FC), Alex Morganová (USA/Orlando Pride), Marta (Braz./Orlando Pride)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona