Rozcvička? Čo tak dať si namiesto toho pohár červeného vína?

NETKY.SK • 12 September 2013, 13:28 • 2 min
Rozcvička? Čo tak dať si namiesto toho pohár červeného vína?

BRATISLAVA - Francúzi málo trpia kardiovaskulárnymi chorobami aj napriek tomu, že ich strava obsahuje množstvo nasýtených tukov. No ale ako je známe, Francúzi pijú veľa červeného vína.

slovakia

left justify in out

Každodenná dávka resveratrolu, látky obsiahnutej aj v červenom víne, zabránila nepriaznivým prejavom simulovanej beztiaže na svalstvo a kosti krýs. Ponúka to sľubný prostriedok proti dôsledkom sedavého života ľudí.
Resveratrol je prírodný polyfenol, ktorý sa nachádza v bohatom množstvo v šupkách modrého hrozna. Pokusy na krysách a myšiach dokázali, že tento silný antioxidant pôsobí proti rakovine, zápalom, kardiovaskulárnym chorobám a diabetu.

V pozadí "francúzskeho paradoxu"

Podobné výsledky sa u ľudí zatiaľ stopercentne nepotvrdili, ale veľa sa hovorilo o resveratrole ako faktore v pozadí tzv. „francúzskeho paradoxu“. Ide o skutočnosť, že Francúzi málo trpia kardiovaskulárnymi chorobami a akútnymi srdcovými príhodami aj napriek tomu, že ich strava obsahuje množstvo nasýtených tukov. No ale ako je známe, Francúzi pijú veľa červeného vína.

V červenom víne zase nie je resveratrolu až toľko. Zrejme nie je jedinou zdraviu prospešnou zložkou červeného vína. Za francúzskym paradoxom môžu byť skôr procyanidiny. Tak či onak je dokázané, že resveratrol môže byť vhodnou prevenciou  nielen záporných vplyvov dlhého kozmického letu, ale aj sedavého spôsobu života, najmä na rozmery, výkonnosť a metabolizmus svalstva a na stavbu a pevnosť kostí.

Skúšali to na krysách

Vedci simulovali prejavy beztiaže na dvoch skupinách krýs. Jednej skupine potom podali resveratrol, druhej nie. Ukázalo sa, že u zvierat zo skupiny s resveratrolom sa nevyvinula odolnosť voči inzulínu, a ani neklesla hustota kostných minerálov. Krysám bez resveratrolu sa stalo oboje, okrem toho im klesla hmotnosť a výkonnosť plochého svalu lýtkového (soleus).

Výsledky naznačujú, že resveratrol v podobe prídavku k strave možno dokáže zabrániť škodlivým dôsledkom sedavého spôsobu života u ľudí. „Existuje záplava údajov, ktoré ukazujú, že ľudské telo potrebuje fyzickú aktivitu. Pre niektorých z nás to však nie je jednoduché. Prostredie s nízkou gravitáciou to takmer znemožňuje u astronautov. Nám na zemskom povrchu tomu často bránia choroby, zranenia alebo sedavé zamestnanie. Resveratrol pravdepodobne nenahradí cvičenie, môže však spomaliť zhoršovanie kondície, kým sa príslušná osoba nezačne znovu hýbať,“ povedal Gerald Weissmann, šéfredaktor FASEB Journal, v ktorom výskum analyzovali.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona