Rowlingová textami o mágii pobúrila pôvodných obyvateľov Ameriky, privlastnila si ich kultúru

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 10:17 • 2 min
Rowlingová textami o mágii pobúrila pôvodných obyvateľov Ameriky, privlastnila si ich kultúru

NEW YORK - Britská spisovateľka J. K. Rowling pobúrila svojimi textami o americkej mágii pôvodných obyvateľov Ameriky. V sérii fiktívnych štúdií History of Magic in North America, ktorá vychádza tento týždeň na webstránke Pottermore, si údajne privlastňuje prvky domorodej kultúry za svoje vlastné.

slovakia

left justify in out

"Pôvodné duchovno a viera nie sú fantáziou na rovnakej úrovni ako čarodejníci. Táto viera je živá, praktizovaná a chránená," napísala na webstránke Native Appropriations Adrienne Keene z Cherokee Nation (federálne uznaný kmeňový národ, pozn. SITA). Zároveň o tom napísala aj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde reagovala aj na to, že takzvaní skin-walkers - ľudia, ktorí sa v kultúre Navajo vedeli premeniť na zviera a Rowling sa o nich vyjadrila len ako o vymyslenej legende démonizujúcej čarodejníkov, majú svoj "kontext, korene a realitu". Autorka sa k téme zatiaľ nevyjadrila.


Štvordielna séria o mágii v oblasti Severnej Ameriky vychádza od utorka 8. marca do piatku 11. marca vždy o druhej hodine popoludní (15:00 stredoeurópskeho času, pozn. SITA). Doteraz vyšli časti o mágii od 14. do 17. storočia, v ktorej Rowling písala o pôvodných obyvateľoch Ameriky, a o situácii v 17. storočí. Tu okrem iného spomínala aj čarodejnícke procesy v Saleme a začiatky americkej čarodejníckej školy Ilvermorny.


Fiktívne štúdie vznikli ako sprievodné materiály k pripravovanému filmovému prequelu Harryho Pottera s názvom Fantastické zvery a ich výskyt, pričom autorka sa nimi snaží čitateľom poskytnúť kontext k deju snímky, v ktorej sa ako hlavný hrdina Newt Scamander predstaví anglický herec Eddie Redmayne. Dobrodružné fantasy vzniká na motívy rovnomennej knihy, ktorú Rowling vydala v roku 2001. Filmové spracovanie bude mať tri časti.

 

Prvý diel, pre ktorý 50-ročná rodáčka z Yateu napísala scenár, má americkú premiéru naplánovanú na 18. novembra 2016, pričom do slovenských kín by sa mal dostať o deň skôr. Zvyšné dve snímky by sa mali dostať do kín v rokoch 2018 a 2020. Na produkcii spolupracujú David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram i Rowling. Réžiu má na starosti David Yates, ktorý nakrútil aj posledné štyri filmy o Potterovi.


J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších spisovateliek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov a z Rowling sa stala multimilionárka, ktorú v roku 2010 redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku.

 

Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013) a Hodvábnik (2014), ktoré vyšli aj v slovenskom preklade. Tretiu knihu zo série pod názvom Career of Evil vydala 20. októbra, pričom slovenský preklad s názvom V službách zla by na Slovensku mal vyjsť tento rok na jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies