Rowling nominovali na cenu za kriminálny román roka

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 11:15 • 2 min
Rowling nominovali na cenu za kriminálny román roka

LONDÝN - Anglická spisovateľka J. K. Rowling sa pod pseudonymom Robert Galbraith uchádza o Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatročnú autorku, ktorá ako Robert Galbraith vydala aj knihy Volanie kukučky (2013) a Hodvábnik (2014), nominovali vďaka dielu V službách zla (2015).


Na zoznam nominovaných sa dostali aj Eva Dolan, Mark Billingham, Clare Mackintosh, Adrian McKinty a Renée Knight. O víťazovi, ktorý dostane za kriminálny román roka tritisíc libier (v prepočte takmer štyritisíc eur), rozhodnú prostredníctvom hlasovania verejnosti i odbornej komisie. Jeho meno ohlásia 21. júla v Harrogate. Cenu za výnimočný prínos kriminálnemu románu dostane Val McDermid.


J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Odštartovala v roku 1997 knihou Harry Potter a Kameň mudrcov a na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov, čím sa z Rowling stala multimilionárka. V roku 2010 ju redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001), pričom v súčasnosti vzniká trojdielna filmová adaptácia tohto počinu. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012).
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies