Rowan Atkinson, predstaviteľ kultového Mr. Beana, sa dožíva šesťdesiatky

NETKY.SK • 5 Január 2015, 15:00 • 2 min
Rowan Atkinson, predstaviteľ kultového Mr. Beana, sa dožíva šesťdesiatky

STOCKFIELD - Britský herec a komik Rowan Atkinson sa v utorok 6. januára dožíva 60 rokov.

slovakia

left justify in out

"Mr. Bean je jedným z najnepríjemnejších ľudí, ktorých môže človek stretnúť", vyjadril sa na adresu legendárnej postavičky jej predstaviteľ. Vďaka nezabudnuteľnému stvárneniu popleteného smoliara s dušou večného dieťaťa sa Rowan Atkinson stal jedným z najznámejších a najbohatších komikov na svete. Svoj komediálny talent predviedol tiež vo filmoch Štyri svadby a jeden pohreb, Horúce strely 2 alebo Johnny English.
     

Rowan Atkinson sa narodil 6. januára 1955 v Stockfielde neďaleko anglického mesta Newcastle. Už od detstva oplýval talentom zabávať a rozosmievať ľudí, nepredstavoval si však, že by sa týmto spôsobom mal živiť. Počas štúdií elektroinžinierstva na univerzitách v Newcastli a Oxforde spoluúčinkoval v študentskej divadelnej skupine. Začal písať pre divadlo Oxford Playhouse a neskôr sa uplatnil ako divadelný komik. V roku 1979 bol ako herec a scenárista jedným zo spolutvorcov televízneho seriálu BBC Not the Nine O'Clock News (Žiadne správy o deviatej, 1979). Seriál bol veľmi úspešný, Rowan Atkinson získal ocenenie British Academy Award a stal sa osobnosťou BBC za rok 1980. Od tej doby sa o britského komika strhol veľký záujem. Popularitu mu vyniesli výborné výkony na divadelných doskách i divácky úspešný komediálny seriál The Black Adder (Čierna zmija, 1983) a jeho pokračovania Blackadder II (1986) a Blackadder the Third (1987). Na filmovom plátne debutoval po boku Seana Conneryho a Kim Basingerovej v bondovke Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983).
     

Vďaka svojmu komediálnemu talentu a nenapodobiteľnej mimike bol Rowan Atkinson obsadený do svojej najznámejšej role - detinského smoliara Mr. Beana v rovnomennom seriáli (Mr. Bean, 1990). Bláznivá postavička, ktorá skazí čo môže, rozosmiala milióny ľudí na celom svete. V dodnes opakovane vysielanom televíznom seriáli Atkinson oprášil zašlú slávu nemej grotesky a stal sa celosvetovo známym komikom. "Hrať človeka, ktorý nemá žiadne spôsoby a je úplne egoistický, to je rozhodne zábavné," povedal o úlohe Mr. Beana jej predstaviteľ Atkinson. Neskôr pribudli úspešné celovečerné filmy Bean (Bean: Najväčšia filmová katastrofa, 1997) a Mr. Bean's Holiday (Prázdniny Mr. Beana, 2007), ktoré stavili na rovnaký typ humoru.
     

Herec s pozoruhodnou tvárou si zahral tiež vo filmoch Four Weddings and a Funeral (Štyri svadby a jeden pohreb, 1994), Hot Shots! Part Deux (Horúce strely 2, 1993) alebo Rat Race (Miliónový závod, 2001). Ako agent Johnny English sa predstavil v paródii na agenta 007 Jamesa Bonda v komédiách Johnny English (2003) a Johnny English Reborn (Johnny English sa vracia, 2001).
     

Rowan Atkinson patrí medzi sto najbohatších osobností britského sveta šoubiznisu a médií. Od roku 1990 je ženatý so Sunetrou Sastryovou, s ktorou má dva deti. Vlastní filmové spoločnosti Tiger Television a Tiger Aspect Films. Keď nepracuje alebo nie je s rodinou, sadne si za volant jedného zo svojich siedmich športových automobilov. V roku 2013 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila titul CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies