Rousseffová sa hodlá odvolať na trhové únie Mercosur a Unasur

NETKY.SK • 23 Apríl 2016, 12:33 • 2 min
Rousseffová sa hodlá odvolať na trhové únie Mercosur a Unasur

NEW YORK- Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová sa v prípade, že príde o svoj úrad, hodlá odvolať na juhoamerické trhové únie Mercosur a Unasur. Prezidentka to vyhlásila v piatok a označila snahy o impeachment za pokus o uchopenie moci brazílskou elitou.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov, ktoré dnes citovala agentúra AP, obe únie disponujú klauzulami o demokracii, na ktoré sa mieni odvolať. Rousseffová svojich oponentov zároveň varovala, že jej impeachment bude mať "vážne dôsledky pre brazílsky politický proces". "Nie som obvinená z korupcie, zneužívania verejných zdrojov alebo prania špinavých peňazí. Nemám ani kontá v zahraničí," dodala.

 

Prezidentka ďalej tvrdí, že ju začínajú podporovať dokonca niektorí členovia opozície, a to nie preto, že súhlasia s jej politikou, ale preto, že vnímajú impeachment ako hrozbu pre demokraciu krajiny.

 

Rousseffová podľa svojich odporcov nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály.

 

Rousseffová prehrala minulý víkend hlasovanie dolnej komory parlamentu o jej odvolaní z funkcie. Za začatie procesu jej zosadenia, tzv. impeachmentu, hlasovala vyše dvojtretinová väčšina z 513 poslancov. Návrh teraz dostane na posúdenie Senát, v ktorom stačí na jej odvolanie a postavenie pred súd už jednoduchá väčšina hlasov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona