Roubini: Svet nečaká nová globálna kríza ani recesia

NETKY.SK • 8 Október 2016, 13:44 • 2 min
Roubini: Svet nečaká nová globálna kríza ani recesia

MNÍCHOV - Americký ekonóm Nouriel Roubini je mierne optimistický ohľadom vývoja svetovej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

"Neočakávam novú globálnu krízu alebo globálnu recesiu," uviedol Roubini vo štvrtok (6.10.) na okraj realitného veľtrhu Expo Real v Mníchove. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Európa sa podľa Roubiniho nachádza vo fáze zotavovania ekonomiky, ktoré však nie je nijako výnimočné. Európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať v politike nulových úrokových sadzieb, aby neohrozila rast ekonomiky, v opačnom prípade by Európe hrozila kríza, myslí si Roubini, ktorý sa preslávil tým, že už v roku 2006 predpovedal blížiacu sa finančnú krízu. Za to dostal od skeptikov, ktorí mu vtedy neverili, prezývku Dr. Doom (Doktor Skaza).

 

Roubini upozornil, že jeho hodnotenie neznamená, že v ekonomike je v súčasnosti všetko v poriadku. "Rast je už dlho príliš slabý a doteraz priniesol úžitok príliš malému počtu ľudí."

 

Roubini napomenul európske vlády. Tí, pre ktorých globalizácia znamenala prehru, myslia sa ľudia s nízkymi príjmami a skupiny zasiahnuté stratou pracovných miest, musia dostať šancu na ďalšie vzdelávanie a perspektívu pre svoj život. "Ak budeme ignorovať porazených, politickou reakciou bude, že ľaví aj praví extrémisti sa stanú ešte extrémnejšími." Podľa Roubiniho sa Európa vo všeobecnosti nachádza v nepríjemnej situácii. "Európa je v zlom susedstve. Agresivita Ruska sa zvyšuje a Blízky východ horí."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies