Rotujúce predsedníctvo preberá od 1. januára Maďarsko

NETKY.SK • 31 December 2010, 10:45 • 2 min
Rotujúce predsedníctvo preberá od 1. januára Maďarsko

Rotujúce predsedníctvo preberá od 1. januára Maďarsko

slovakia

left justify in out

img

Predsedníctvo Rady ministrov EÚ sa mení každý polrok podľa určeného plánu. V prvom polroku 2011 je na rade Maďarsko, v druhom polroku prevezme tento post Poľsko.
      Predsedníctvo v Rade ministrov EÚ umožňuje príslušnej krajine vymedziť isté politické ťažiská. Takáto krajina má vedúce postavenie ohľadne veľvyslanectiev EÚ v Bruseli, ako aj pri dôležitých ministerských schôdzkach.
      Odvtedy, ako pred viac ako rokom vstúpila do platnosti Lisabonská zmluva, sú však kompetencie rotujúceho predsedníctva predsa len obmedzené, pripomína tlačová agentúra DPA.
      Summity hláv štátov a vlád členských krajín EÚ zvoláva stály predseda Európskej rady, ktorým je Herman Van Rompuy. Ten takého summity pripravuje, aj sám vedie. Aj vplyvná Rada ministrov zahraničných vecí EÚ má svoju stálu šéfku, ktorou je Catherine Ashtonová.
      Žezlo v rukách drží úradujúca predsednícka krajina EÚ v prípade ministrov financií, poľnohospodárstva či spravodlivosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies