Rosnefť spolupracuje s firmou Statoil aj napriek sankciám

NETKY.SK • 18 August 2014, 15:11 • 2 min
Rosnefť spolupracuje s firmou Statoil aj napriek sankciám

MOSKVA - Ruská spoločnosť Rosnefť spolupracuje s nórskou ropnou a plynárenskou firmou Statoil na hľadaní ropy a zemného plynu mimo Nórska aj napriek sankciám. Tie na Rosnefť a jej generálneho riaditeľa Igora Sečina uvalil Západ pre angažovanosť Moskvy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Firmy podľa Rosnefťu očakávajú, že výsledky vŕtania budú analyzovať až do konca tohto roka.

Európska únia zakázala už skôr export zariadenia a technológie pre nové projekty ťažby z morského dna, ťažby v Arktíde alebo ťažby bridlicovej ropy na obdobie jedného roka, zatiaľ s obmedzeným účinkom. Zákaz by však mohol spôsobiť väčšie škody v prípade, že by sa tento termín predĺžil. Nórsko, ktoré nie je členom EÚ sa k sankciám pridalo. Tie však nie sú určené na zastavenie nových projektov, mali by spoločnosť Rosnefť "vyhladovať" od zahraničného financovania a moderných technológií.

 

Rosnefť si tiež zabezpečil spoluprácu so spoločnosťami ExxonMobil, ENI a Statoil na prieskume ruskej časti Arktídy, ktorá je vnímaná ako hlavný zdroj pre budúcu ťažbu ropy a zemného plynu. "Začiatok týchto prieskumných operácií predstavuje dôležitý medzník v spolupráci medzi Rosnefť a Statoil," uviedla v pondelok firma Rosnefť vo svojom vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona