Rosnefť sa bude uchádzať o kúpu kontrolného podielu vo firme Bašnefť

NETKY.SK • 3 Október 2016, 15:26 • 2 min
Rosnefť sa bude uchádzať o kúpu kontrolného podielu vo firme Bašnefť

MOSKVA - Ruský štátny kolos Rosnefť, najväčší producent ropy v krajine, sa bude uchádzať o kúpu kontrolného podielu v stredne veľkej štátnej firme Bašnefť. Potvrdil to dnes Michail Leontijev, hovorca koncernu, bez ďalších podrobností. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rusko minulý týždeň oznámilo, že obnoví odloženú privatizáciu ropnej firmy Bašnefť. Podľa Reuters to ukazuje, ako veľmi potrebuje Kremeľ peniaze na zaplátanie dier v rozpočte, ktoré v ňom zanechala hospodárska kríza.

 

Moskva pritom v auguste odložila na neurčito privatizáciu Bašnefti. Bude to jeden z najväčších privatizačných projektov Ruska za celé roky. Zdroje blízke vláde v auguste pri odložení projektu uviedli, že to nariadil Kremeľ, aby zastavil spory medzi ruskými súpermi z energetického sektora o ovládnutie firmy. Koncom minulého týždňa však podpredseda vlády Igor Šuvadov náhle oznámil, že sa odklad ruší a proces privatizácie sa s okamžitou platnosťou obnovuje. To je obrat o 180 stupňov.

 

Práve snaha Rosnefti o získanie kontrolného balíka v spoločnosti Bašnefť, rozpútala "boje" medzi kandidátmi. Najnovšie sa tak môže štátny gigant voľne zapojiť do súboja o kúpu firmy Bašnefť.

Šuvadov tiež oznámil, že vláda vzápätí ponúkne na predaj aj menšinový podiel v samotnom koncerne Rosnefť. Táto ponuka má potenciál prilákať veľké medzinárodné firmy, ktoré sa chcú dostať k obrovským náleziskám ropy v Rusku.

 

Nemenovaný vládny zdroj v tejto súvislosti Reuters potvrdil, že Moskva naliehavo potrebuje peniaze a ďalší zdroj dodal, že predaj kontrolného balíka firmy Bašnefť štátnemu gigantu Rosnefť je "hotová vec".

 

Rusko sa už druhý rok zmieta v recesii. Hlavným dôvodom krízy je pád cien ropy v polovici roka 2014. Ekonomika krajiny je totiž závislá od príjmov z predaja tejto komodity. Okrem toho Západ uvalil na Rusko sankcie za anexiu Krymu a postoj k Ukrajine, v dôsledku čoho má Moskva obmedzený prístup na kapitálové trhy. Zásoby financií v štátnych fondoch národného bohatstva pritom klesajú rýchlejšie, ako Rusko pôvodne očakávalo.

 

Plán na predaj 50,8-% podielu štátu vo firme Bašnefť pritiahol pozornosť koncernu Rosnefť, na čele ktorého stojí Igor Sečin, dlhoročný spojenec prezidenta Vladimira Putina, aj ďalších ruských firiem, napríklad súkromnej ropnej firmy Lukoil miliardára Vagita Alekperova. Naproti tomu plánovaný predaj 19,5-% podielu v Rosnefti láka najmä zahraničné firmy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies