Rosnefť pre sankcie nekúpi ropnú divíziu Morgan Stanley

NETKY.SK • 25 September 2014, 12:37 • 2 min
Rosnefť pre sankcie nekúpi ropnú divíziu Morgan Stanley

LONDÝN - Ruský ropný koncern Rosnefť zrejme nekúpi divíziu banky Morgan Stanley, ktorá obchoduje s ropou. Sankcie Západu proti Rusku totiž prakticky znemožňujú, aby Rosnefť financovala denné operácie divízie. Informovala o tom agentúra Rosnefť s odvolaním sa na zdroje blízke ruskej štátom kontrolovanej spoločnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rosnefť podľa zdrojov zrejme bude musieť vycúvať z dohody, ktorú uzavrel v Morgan Stanley vlani v decembri. Divízia banky obchoduje s fyzickou ropou a nie len s kontraktmi na ropu. V USA existuje tlak na Morgan Stanley, aby sa divízie zbavila. Podľa regulačných úradov totiž obchodovanie s fyzickou ropou je príliš riskantné pre veľkú banku. Dôvodom sú nepredvídané okolnosti, ako je napríklad poškodenie tankera, ktoré môže spôsobiť miliardové straty.
      

Hovorca Morgan Stanley odmietol správu komentovať rovnako ako ruský koncern. Finančná riaditeľka banky Ruth Porat v júli uviedla, že očakáva dokončenie transakcie ešte v tomto roku. Rosnefť sa dohodla na akvizícii divízie v decembri 2013. Medzičasom však USA a Európska únia (EÚ) uvalili rozsiahle sankcie na ruský energetický a vojenský sektor. Dôvodom je zasahovanie Moskvy na Ukrajine. Ruský koncern má dostatok peňazí na kúpu divízie Morgan Stanley, ktorej cena je podľa zdrojov 300 až 400 miliónov USD (234 až 312 miliónov eur). Avšak denné operácie divízie vyžadujú miliardové úverové linky, ktoré si Rosnefť pre sankcie len ťažko zabezpečí.
      

Agentúra Reuters uviedla, že nepozná presný objem potrebných úverových liniek. Firmy, ktoré konkurujú divízii Morgan Stanley, ako sú Vitol, Mercuria a Trafigura, majú každá zabezpečené u desiatok bánk úverové linky v hodnote 30 až 40 miliárd USD. "Táto transakcia sa prosto nemôže uskutočniť. Nie je problémom nájsť 300 miliónov dolárov na kúpu tej divízie. Rosnefť tie peniaze má. Nedokáže ju však prevádzkovať," uviedol pre Reuters ruský zdroj oboznámený so záležitosťou.
      

Obchod ešte musí schváliť Výbor pre zahraničné investície v USA (CFIUS). Tento regulačný orgán môže vetovať fúzie a akvizície, ktoré ohrozujú bezpečnosť krajiny. CFIUS si od Rosnefti a Morgan Stanley vyžiadal viac informácií o transakcii a zatiaľ ju neschválil ani nezamietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona