Rosnefť a ExxonMobil začali s pokusnými vrtmi v Karskom mori

NETKY.SK • 9 August 2014, 19:07 • 2 min
Rosnefť a ExxonMobil začali s pokusnými vrtmi v Karskom mori

SOČI - Napriek výraznému zhoršeniu vzťahov so Západom odštartoval dnes ruský prezident Vladimir Putin miliardový rusko-americký projekt v Arktíde.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom videokonferencie spustil z letoviska Soči činnosť ropnej plošiny West Alpha v Karskom mori, ktorú prevádzkujú energetické giganty Rosnefť a ExxonMobil, informovala agentúra DPA.
      

Narážajúc na vzájomné sankcie Ruska a Západu kvôli kríze na Ukrajine Putin zdôraznil, že tento projekt je prejavom "pragmatizmu a zdravého rozumu" globálnej ekonomiky. Vzhľadom na momentálne "politické problémy" je to potešujúce a projekt je príkladom úspešnej spolupráce, konštatoval ruský prezident.
      

Predstaviteľ koncernu ExxonMobil v Rusku Glen Waller pri tejto príležitosti oznámil, že spoločnosť bude pokračovať vo svojom pôsobení v Rusku aj napriek americkým sankciám voči Moskve. "Naša spolupráca je dlhodobá. Vidíme tu veľké šance," citovala Wallera agentúra Interfax. Rosnefť a ExxonMobil už spolupracujú na ropných poliach na Sibíri a ostrove Sachalin.
      

Podľa generálneho riaditeľa koncernu Rosnefť Igora Sečina, ktorý je na americkom sankčnom zozname, by sa mali skúšobné vrty v Karskom mori skončiť do dvoch mesiacov.
      

V oblasti, kde sa nachádza plošina West Alpha, Rosnefť predpokladá zásoby ropy v objeme najmenej 3,5 miliardy ton a zemného plynu v objeme 11 biliónov metrov kubických. 
      

Ekológovia však vytrvalo varujú pred ekonomickým využívaním tohto polárneho regiónu. Obávajú sa, že okolité krajiny ho premenia na "obrovskú baňu", čo môže mať nedozerný dopad na prírodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies