Rosina hlási návrat, predstaví sa v Blancpain GT Series

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 12:55 • 2 min
Rosina hlási návrat, predstaví sa v Blancpain GT Series

BRATISLAVA - Slovenský automobilový pretekár Štefan Rosina sa po dva a pol roku vracia do súťažného diania, v sezóne 2016 sa predstaví v jednom z najvýznamnejších európskych seriálov Blancpain GT Series.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťosemročný rodák z Púchova bude súťažiť v šprintérskej odnoži Blancpain Sprint Series, kde vo farbách rakúskeho tímu Grasser Racing absolvuje dokopy päť pretekov, ktoré zahŕňajú výmenu pilotov. Rosinovým tímovým kolegom je Holanďan Jeroen Bleekemolen, ktorý bol kedysi konkurentom slovenského jazdca v sérii Porsche Supercup. Spolu osedlajú zelené Lamborghini Huracán GT3. Rakúsky Grasser Racing Team (GRT) je zároveň továrenskou stajňou slávnej talianskej automobilky.


"Dostal som skvelú ponuku, ktorú som nemohol odmietnuť. Auto je nádherné, tím ho vyvíjal spolu s talianskou značkou. Mám tiež špičkového spolujazdca. Dohodli sme sa na šprinte, čo je päť pretekov. Neobmedzí to moje normálne fungovanie, pretože mám aj iné povinnosti a priority. Priznám sa, bez motoršportu neviem žiť, je to moja láska. Som rád, že mám opäť šancu, dobre som si oddýchol a do novej sezóny ideme v plnej zbroji," povedal Rosina na stredajšej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle Matador Group.

 

Grasser Racing bude mať v šprintových pretekoch tri posádky, okrem Rosinu s Bleekemolenom sa predstavia aj Nici Pohler s Mirkom Bortolottim a Luca Stolz s Michelem Berettom. Tím bude súťažiť aj vo vytrvalostnom šampionáte (Endurance), ktorý pozostáva tiež z piatich podujatí (Monza, Silverstone, Le Castellet, Spa-Francorchamps, Nürburgring).


Bývalý pilot seriálov Porsche Supercup a majstrovstiev sveta FIA GT Rosina sa prvýkrát predstaví Blancpain GT Series 10. apríla v talianskom Misane. Potom nasledujú preteky 8. mája na britskom okruhu Brands Hatch, 3. júla na nemeckom Nürburgringu, 28. augusta na maďarskom Hungaroringu a na záver 2. októbra v španielskej Barcelone.

 

"Blancpain je špička GT športu, nečakal som takúto konkurenciu. Škoda, že seriál nezavíta aj na Slovakia Ring. V Misane bude na štarte 38 áut a niekoľko špičkových jazdcov - Will Stevens, ktorý ešte v minulej sezóne pôsobil v F1, Davide Valsecchi, René Rast a Jeroen Bleekemolen. Potom sú tu piloti z F3, GP2 a ďalší. Bude to určite veľmi náročné, podľa mňa sa 15 - 20 áut zmestí do jednej sekundy. Ideme zabojovať o čelo, sme pripravení, dúfam, že to dobre vypáli," dodal Rosina, ktorý bude vo štvrtok testovať na Slovakia Ringu pri Orechovej Potôni.


Slovenský pilot sa predstaví mimo Blancpain GT Series už tento víkend v bahrajnskom Sachíre, dostal pozvánku do seriálu Porsche Carrera Cup, ktorý bude súčasťou pretekárskeho víkendu formuly 1.


Rok 2013 bol pre Štefana Rosinu pred návratom posledným v pozícii profesionálneho pretekára. Dosiahol v ňom víťazstvo v rámci seriálu FIA GT v belgickom Zolderi. Neskôr na Slovakia Ringu skončil v kvalifikácii na treťom mieste. Za Grasser Racing Team odjazdil v tom roku posledné preteky v sezóne v azerbajdžanskom Baku. Potom odišiel z profesionálnej scény, aby sa venoval svojmu civilnému zamestnaniu v spoločnosti Matador.

Kalendár Blancpain Sprint Series v rámci európskeho seriálu Blancpain GT Series v sezóne 2016:
8. - 10. apríla: 1. kolo - Misano (Tal.)
6. - 8. mája: 2. kolo - Brands Hatch (V. Brit.)
1. - 3. júla: 3. kolo - Nürburgring (Nem.)
26. - 28. augusta: 4. kolo - Hungaroring (Maď.)
30. septembra - 2. októbra: 5. kolo - Barcelona (Šp.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies